Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Optimala helhetslösningar för obemannad produktion

Svensk verkstadsindustri har i Robot Center Norr AB en partner som onekligen bidrar till att optimera verksamheten. Industriell automation är företagets specialitet, vilket gör att ett samarbete med RCN garanterar en flexibel obemannad produktion med lösningar i branschens framkant.

Robot Center Norr AB representerar ett helhetskoncept kring moderna automationslösningar.
– Tack vare mångårig erfarenhet av branschen, vår breda kompetens inom el/mek-konstruktion, plc/robotprogrammering och våra erfarna installationstekniker kan vi erbjuda våra kunder helhetslösningar. När vi säger att vi står för ett helhetskoncept så menar vi det på riktigt, vilket innebär att vi är med från idé, layout, ritning, förslag och offert till monteringen av maskinen i vår egen montagehall, säger företagets VD, Sören Nygren.
Robot Center Norrs ansvarstagande upphör dock inte där. Man testkör utrustningen och kunden ges således möjlighet att se den arbeta innan den tas i drift. Därefter transporteras den till kunden där den monteras på plats och driftsätts.
– Det är först i detta skede som kunden tar över. Det är viktigt för oss att vi har kontroll över hela projektet från start till mål, säger Sören.
Han berättar att ett projekt ofta inleds med att en kund inkommer med en förfrågan och att man därefter sätter sig ner med kunden och tillsammans tar fram en optimal lösning. Större aktörer brukar skicka ett förfrågningsunderlag, varpå Robot Center Norr tar fram ett förslag. I många fall erhåller kunden flera olika förslag att ta ställning till.

Brett kontaktnät
Robot Center Norr AB har ett brett samarbete med ett flertal olika yrkesgrupper för att alltid kunna erhålla marknadsledande komponenter för alla projekt. Robot Center Norr AB designar och tillverkar också ett flertal egna produkter, såsom rullbanor, kedjebanor, lyftbord, vridbord och materialhissar.
– De lösningar vi tar fram är alltid klara för driftsättning. Tack vare vårt breda kontaktnät i regionen kan vi stå för korta leveranstider, samtidigt som vi har full kontroll över det material vi tar in. Vi lagerhåller dessutom vissa produkter så att vi snabbt kan rycka in vid brådskande tillfällen, säger Sören Nygren och tillägger att man även utför CE-märkning på såväl egna som kundens produkter.

Stark kundkrets
Absolicon är en av många kunder som Robot Center Norr har en mycket bra relation med.
– Här ser vi att vårt samarbete kan utvecklas till nya nivåer de kommande åren. Vi bygger till exempel en linje för tillverkning av solfångare till deras verksamhet i Härnösand, och de säljer den vidare som en del av deras helhetskoncept. Förra året levererade vi en linje till Kina, berättar Sören Nygren.
Han nämner även kunder som Volvo Lastvagnar, Umeå Energi, Zetterbergs, Lerocon och Norrmejerier, vilka uppskattar Robot Centers förmåga att ta ett helhetsansvar. Bolaget står för prisvärda lösningar av högsta kvalitet.
– Vår stående ambition är att fortsätta utveckla fler egna produkter, det ger oss i förlängningen fler ben att stå på, avslutar Sören Nygren.

Research: Arn Omanovic
Text: Örjan Persson