Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Noggrant entreprenad- och konsultföretag expanderar

Halvfärdigt hus, ett projekt som Strömwik Bygg & Konsult jobbar på.
Som namnet antyder är Strömwik Bygg & Konsult AB mer än bara en traditionell byggfirma. Med fokus på både entreprenader och konsultuppdrag har man specialiserat sig på ROT-arbeten då man åtar sig allt från om- och tillbyggnad till kompletta stambyten. Man tar gärna ett helhetsansvar, och arbetar alltid med stor noggrannhet.

Vi träffar Johan Wikström och Johan Strömberg, båda delägare på Strömwik Bygg & Konsult AB, ett entreprenörs- och konsultföretag som utgår från Stockholm.
– Vi har tillsammans mångårig erfarenhet inom byggbranschen, och på senare år har vi arbetat som platschefer på samma företag. När vi startade upp, 2012–2014, erbjöd vi främst konsulttjänster, men nu har vi också byggare. Idag är vi sju stycken och en ekonomiansvarig. Det är lite av en framgångssaga, vi har växt för varje år! berättar Johan Wikström och Johan Strömberg.
De båda delägarna återkommer till vikten av tydlighet och helhetsansvar, och detta har blivit företagets signum. I konsultverksamheten arbetar man som platschefer eller projektledare i byggproduktionen, då anlitade av andra entreprenadföretag. Deras konsultverksamhet utvecklas ständigt gentemot både entreprenör- och beställarsidan, samtidigt som de antar entreprenader.
– Vi driver ofta entreprenader som totalentreprenad och samordnar då alla leverantörer som behövs vid ett bygge och tar helhetsansvar. Det handlar om allt från planering och projektledning till utförande.

Reparation, ombyggnad, tillbyggnad och mycket mer
Strömwik Bygg & Konsult tyngdpunkt ligger på ROT-sektorn med reparation, ombyggnad och tillbyggnad, och inom dessa områden har man lång erfarenhet. Stambyten och badrumsrenoveringar hör till specialiteterna. Men de antar också gärna annorlunda projekt som kräver mycket innovation.
– Vi tar oss gärna an utmanande och speciella uppdrag, som andra kanske inte vill ha. Vi gjorde ett arbete för en arkitekt ute i skärgården, på Gålö, där vi behövde flyga in material med en helikopter, berättar delägarna.
Bostadsrättsföreningar är vanligt återkommande kunder för Strömwik Bygg & Konsult. Här kan det handla om fuktskador, underhåll och tillbyggnader.
– Vi arbetar med flera olika bostadsrättsföreningar, som till exempel med Fältöversten och Stjärnhusen. Där har vi bytt ut stammar, underhusplattor och annat. Vi får samarbetar också med Fastum och får jobb via dem, de har 700 bostadsrättsföreningar.

Tydlighet genom hela processen
Johan Wikström och Johan Strömberg anser att deras arbeten ska vara utan överraskningar.
– Vi är väldigt noggranna och att det ska vara enkelt att samarbeta med oss. Vi använder oss till exempel av programmen Byggsamordnarna och Visma, som ger våra kunder väldigt tydliga och överskådliga fakturor. Vi har inga dolda avgifter eller något annat sådant. Det handlar om att skapa ett förtroende, och det gör vi genom att vara tydliga.
Strömwik Bygg & Konsult vill helt enkelt att kunderna ska veta precis vad de får.
– Vi erbjuder kunderna en bra struktur och har en app som våra anställda använder när de är ute hos kund, så att de direkt kan registrera sina timmar och exakt vad de utfört vid varje tillfälle. Detta ger både oss och våra kunder en bra översikt.

Bygger hus helt i trä
Sedan 2018 samarbetar Strömwik Bygg & Konsult med ISO TIMBER, som gör hus helt i trä.
– De här husen är väldigt miljövänliga och kan även kallställas, det vill säga stå kalla under långa perioder. De behöver inte underhållas. Husen byggs som Lego, det är färdiga moduler som det bara är att sätta på plats. Det går både snabbt och är enkelt. Framöver vill vi bygga fler ISO TIMBER hus, till exempel i form av Attefallshus.
I framtiden ser gärna Strömwik Bygg & Konsult fler ramavtal med kommunen.
– Vi har både kompetensen och effektiviteten för att anta många olika typer av uppdrag. Vi är snabba, noggranna, står för bra kvalitet och gör det lilla extra för våra kunder. Vi vill de ska vara väldigt nöjda innan vi är nöjda. Vi ser inte direkt någon lågkonjunktur, det kommer alltid att finnas arbeten inom renovering och service, och det är där vi vill växa, avslutar Johan Wikström och Johan Strömberg.

Research: Christoffer Sandberg