Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Moderna metoder och traditionellt hantverk förenas i klassiskt plåtslageri

Händer håller i verktyg som bearbetar plåt. Bild av Oskarssons Plåtslageri.

Med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1970-talet representerar Oskarsons Plåtslageri ett koncept som innefattar såväl moderna lösningar som traditionellt hantverk. Företaget åtar sig alla typer av byggnadsplåtslageri med en klar och tydlig filosofi: alla kunder är lika mycket värda, stora som små.

Oskarsons Plåtslageri startades av Evald Oskarson i Alingsås redan 1976. Efter att hans båda söner drivit firman fram till 2019 köpte Albin Andersson och Amanda Lundin företaget. Albin hade då jobbat i firman ända sedan han blev handplockad direkt från skolbänken i gymnasiet där han efter förfrågan läste ett eget program, eftersom det inte fanns någon plåtslagarutbildning. Amanda har sin bakgrund inom ekonomi. Det är en kunskapsmässigt utmärkt kombination när de nu driver verksamheten vidare mot nya höjder.
Denna innefattar alla typer av insatser kring byggnadsplåtslageri.
– Sedan vi tog över har vi gjort tydliga satsningar med ambitionen att erövra nya marknadsandelar och erhålla fler uppdrag. Vi har ett gott samarbete med andra lokala entreprenörer, vilket gör att vi kan representera en stark bredd, säger Amanda som tillsammans med Albin idag har nio anställda.

Tydliga satsningar
De satsningar som nämns rör exempelvis maskinparken som försetts med bland annat en ny kantvikmaskin och falsupptagare. Man har även investerat i såväl en ny lokal som nya bilar.
– Vi vill ligga i framkant, inte minst beträffande maskinparken, samtidigt som vi inte gör avkall på det traditionella hantverket. Idag är det dock svårt att hitta duktiga plåtslagare, vilket inneburit att vi ibland själva har fått lära upp de personer vi rekryterar. Vi saknar en plåtslagarutbildning här i kommunen, säger Amanda med eftertryck.
På företaget kompenseras bristen på arbetskraft dock av medarbetarnas långa erfarenhet. Västra Götaland utgör det huvudsakliga arbetsområdet och man jobbar med en stående filosofi om att alla kunder och uppdrag, oavsett storlek, ska bemötas med samma professionalism.
– Kunden ska alltid erhålla bästa möjliga service, oavsett om det handlar om att byta ett fönsterbleck eller lägga ett helt tak. Vi vill alltid vara tydliga i vår kommunikation med kunden, ta fram rätt lösning och dela vår kunskap.
På Oskarsons Plåtslageri månar man också om personalen som består av ambitiösa och erfarna medarbetare. Det rör sig om ett sammansvetsat team med duktiga hantverkare som både Albin och Amanda uppskattar och är stolta över.

Varierande uppdrag
Majoritetenav Oskarsons Plåtslageris kunder är företag. Peab och Skanska är exempel på återkommande uppdragsgivare. Genom åren har man utfört uppdrag på bland annat Alingsåslasarett och äldreboendet Tuvegården. Framöver väntar projekt på Brogårdens förskola och Ädellövsskogens äldreboende.
Företaget vänder sig till såväl privatpersoner som företag och bostadsrättsföreningar med den stående ambitionen att skapa vackra och funktionella plåtarbeten.
– Varje arbete vi utför görs med stor hantverksstolthet och vi har en önskan att höja yrkets status i branschen. Plåtslagaren blir ofta bortglömd i projekt, men en kunnig hantverkare vet hur viktigt det är att känna en duktig plåtslagare.
– I dagsläget jobbar vi också med ett projekt kring bandtäckning med integrerade solceller. Det är ett led i vår strävan efter att hela tiden förnya oss. Solceller blir allt vanligare och här tror vi att vi kan göra en väsentlig insats, säger Amanda och avrundar:
– Vi vill utvecklas i takt med branschen, både genom att förnya oss och bevara det som gjort oss framgångsrika – det gedigna hantverket och snygga, tilltalande plåtarbeten.

Intervju: Rasmus Lundström
Text: Örjan Persson