Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Moderna metoder möter klassiskt hantverk i U. Axelssons Snickeri AB

I snart 50 år har U. Axelssons Snickeri AB i Motala kombinerat teknik med det klassiska hantverket. Idag är man en av få aktörer i Sverige som alltjämt anammar denna filosofi, och som erbjuder kundanpassade produkter i såväl trä som metall och komposit. I Axelssons Snickeri får snickarglädjen fritt spelrum.

Det är bröderna Thomas Fjärrstad och Stefan Axelsson som driver U. Axelssons Snickeri AB, men det var deras far Ulf som etablerade företaget i Motala redan 1969.
– Jag har jobbat i företaget i 30 år och Thomas sedan 2011. För tre år sedan tog vi över verksamheten efter vår far som alltjämt är aktiv i företaget, berättar Stefan som tillsammans med Thomas har nio anställda.
Vi träffar dem i deras egna lokaler i Solsäter. Det rör sig om ett renodlat specialsnickeri där produktionen är helt och hållet kundorderstyrd. Inga standardlösningar förekommer i firman som ända sedan starten har värnat om det genuina hantverket och förenat det med modern teknik.

Stora beställningar
U. Axelssons Snickeri AB är ett av få snickerier i Sverige som erbjuder kundanpassade lösningar som förenar både trä, metall och komposit. Inredningar för tåg och båtar är exempel på vad U. Axelssons Snickeri AB jobbar med.
– Under förra året gjorde vi ett hundratal inredningar i massiv mahogny för två Nimbus-båtmodeller. Ett annat stort projekt som vi just avslutat rörde fönster i massiv teak/valnöt för en beställare i Saudiarabien. Fem av våra inredningssnickare jobbade med detta projekt i cirka 18 månader och nu ska produkterna skeppas till kunden i sju
40-fots containrar, berättar Thomas Fjärrstad.
Ett annat nyligen avslutat projekt har pågått i fem år för Svenska Bostäder i Stockholm. Även här handlade det om fönster, närmare bestämt 6 500 stycken
U. Axelssons Snickeri AB tillverkar också exklusiva trappor, köks- och badrumsmöbler som man ritar och designar själva utefter kundernas önskemål.

Mycket på gång
I verkstaden förenas moderna produktionsmetoder med klassiskt hantverkskunnande och genuin snickarglädje. Här finner vi ett 30-tal maskiner, bland annat två 5-axlade CNC-maskiner, en bredbandsputsmaskin och en avancerad hyvel.
– Vi investerar i ytterligare en formatsåg som ska installeras före semestern, upplyser Stefan och berättar att man jobbar i konstruktionsprogrammet SolidWorks 3D CAD.
U. Axelssons Snickeri har flera spännande projekt på gång och tanken är att man framöver också ska bygga till för att få ytterligare yta i produktionsanläggningen.

Research: Stefan Carewall
Text: Örjan Persson