Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Messecenter Herning – För dig som vill synas eller ses

Messecenter Herning har blivit en intressant aktör och en stjärna på den europeiska Mässhimlen. Industrimässan och EOT, som tidigare behandlats i Svensk Leverantörstidning, har fått stor uppmärksamhet, samtidigt som andelen utländska besökare och utställare har ökat med 41procent bara under 2017.
– Det är en utveckling vi givetvis är glada för. Vi märker att vårt arbete mot den nordiska marknaden nu börjar ge resultat, konstaterar Mona Jacobsen, projektledare för MCH.

– Vi är ju inte bara ett mässcenter för fackmässor, utan arrangerar också mässor och evenemang som är öppna för alla besökare. MCH ska vara en plats att både synas och ses på, vilket lägger grunden till långvariga affärsrelationer, säger Mona Jacobsen.
Under 2018 avhålls många intressanta mässor i Messecenter Hernings regi. Food Expo som är en stor mässa för livsmedelsindustrin, med allt från ekologiska och närodlade produkter till beredningsmaskiner, är en fackmässa som är öppen för branschen, men det går även att ta del av evenemanget som både utställare och besökare.
– Det finns fortfarande utställarplatser kvar, men man bör skynda sig att boka för att vara säker på att få plats, tipsar Mona Jacobsen.

Sommarevenemang
I början av sommaren drar hantverkare och entreprenörer in på mässområdet. Grävmaskiner, dumprar och andra jättar tävlar om utrymmet med verktyg för branschen under E&H-mässan som är Danmarks största i branschen.
– Den växer varje år och vi kan se att populariteten ökar, inte minst bland svenska utställare och besökare, berättar Mona.
Senare under 2018 flyttar hela organisationen till Bröndby och Bröndbyhallen där automatikmässan arrangeras. MCH har valt att utlokalisera ett antal mässor från Herning och en av dessa är Automatikk 2018.
– Allt arbete sker som vanligt i Herning men själva mässan har vi förlagt i Bröndby strax utanför Köpenhamn. Det är väldigt praktiskt med tanke på besökare från södra Sverige, poängterar Mona Jacobsen som är koordinator och projektledare för Automatikk.

Foodtech och Agromek
När hösten gör sitt intåg på Jylland avhålls två av årets största mässor. En av dem är Foodtech som är en av norra Europas största mässor för livsmedelsteknik, och som har blivit en stor succé.
– Foodtech har ett något annorlunda koncept. Besökaren kan anmäla sitt intresse till något som vi kallar för Science Street och som är ett nätverksbyggande koncept mellan danska och internationella utställare, samt elever från vetenskapsakademier och universitet med inriktning mot livsmedelsindustrin. Detta är mycket populärt och hit måste man anmäla sitt intresse för att överhuvudtaget få bli en del av detta program, informerar Mona Jacobsen.
Den andra mässan är branschmässan Agromek som är en samlingspunkt för jordbruksaktörer i hela Danmark. Utställarplatserna är sedan länge slutsålda men det finns alltjämt plats för besökare. På Agromek finns alla typer av skördeutrustningar och traktorer, samt det mesta beträffande stallinredningar, foderhantering och kornlagring – kort och gott allt som har betydelse för lantbruket finns representerat. Knappt 50 000 besökare, varav många utländska, har gjort mässan till en av de mest betydelsefulla för branschen.
Hur ser då Mona Jacobsen på framtiden för Messecenter Herning?
– Vi kan bara vara positiva, utvecklingskurvan pekar uppåt. Nya och större utställningshallar och ett stort utomhusområde gör att vi kan växa ytterligare. Vi tror att Hernings geografiska belägenhet med utmärkta förbindelser, i kombination med MCH:s publikunderlag, kan vara attraktivt i hela Norden.

Text och research: Bengt-Olle Persson