Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Meriterad kyl- och värmepumpsproducent söker samarbeten i Sverige

Det danska företaget Innoterm har på bara femton år blivit en av Nordens stora producenter av kyl- och värmepumpsanläggningar. Nu söker man efter svenska samarbetspartners som kan bli företagets förlängda arm.
– Det blir en win-win-situation för båda parter, säger Palle Lemminiger på Innoterm.

– Vi har glädjande nog fått flera av Nordens stora livsmedelsproducenter som kunder. Vi har bland annat installerat en klimatneutral kylanläggning baserad på CO2 hos en av Nordens största producenter av kycklingkött, upplyser Palle Lemminger, direktör och grundare av framgångsrika Innoterm på Jylland.
Han berättar vidare att hela företagets inriktning under de första tio åren var att producera kyla på olika nivåer. Bland annat till en skridskobana i centrala Trondheim och en rad installationer hos danska och svenska livsmedelsproducenter. Efter hand som kundernas kravspecifikationer ändrades började man även producera industriella värmepumpslösningar.
– I Köpenhamn har vi exempelvis hämtat värme från Öresund, från norska fjordar och i form av frånluftslösningar på en rad industrier, säger Palle Lemminger.

Certifieringar
Innoterm har utvecklats till en stor aktör som ser hela Norden som sin hemmamarknad. I danska Kolding sitter hela staben av ingenjörer och experter, vilka tar fram helt och hållet kundanpassade lösningar. I konceptet ingår, förutom kylanläggningar och värmepumpslösningar, även kompletta luftbehandlingssystem med filterlösningar.
ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 är bara några av de certifieringar man följer.
– Vi har även Achilles certifikat inom området energi, och då är det den norska offshoremarknaden vi tänker på. Vi valde området energi eftersom oljebranschen har haft några tuffa år, men när den går upp kommer vi att bredda denna certifiering, berättar Lemminger.
Med certifieringarna följer krav på full dokumentation över allt från materialval till hela produktionslinjer, vilket medföljer varje installation. En snabb titt på certifieringarna och företagets referenslista avslöjar att Innoterm är en av giganterna inom segmentet.

Söker samarbetspartners
På vår fråga om hur Innoterm ser på den nordiska marknaden svarar Palle Lemminger:
– Vi vill expandera och det gör vi lättast genom samarbete. Vi söker därför efter svenska och norska företag som kan vara vår förlängda arm. De finner kunderna och deras behov – vi projekterar, konstruerar, dimensionerar och monterar tillsammans med dessa företag och tar sedan ansvar för eftermarknaden. Det blir en win-win-situation för alla parter, menar Palle.
Innoterm är välkänt för sina stora och prestigebundna produktioner, men man kan även ta fram kyllösningar för serverrum och andra mindre anläggningar.
– Vi är öppna för alla diskussioner och välkomnar både stora som små kunder. Alla är välkomna att kontakta oss för ett oförpliktigande samtal eller möte, avslutar Palle Lemminger.

Text och research: Bengt-Olle Persson