Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Mekanisk tillverkning utan begränsningar

För industrier med höga krav på precision och prestanda har PKS Mekaniska länge varit en trogen och naturlig samarbetspartner. PKS Mekaniska tillverkar allt från små komponenter till omfattande serier och stora konstruktioner. Här tar de ett helhetsansvar – från idé och prototypframtagning till fullskalig produktion.

I trakterna kring hemorten Kumla har PKS Mekaniska AB varit ett välkänt företag sedan det grundandes av Sten Petersson och hans kusin 1965. Bolaget har sedan dess etablerats som en betydande leverantör för tillverkningsindustrin genom att ta fram olika lösningar och specialdesignade maskiner, som inte bara tjänar företagen i Örebro län, utan i hela Sverige och även internationellt. PKS Mekaniska har i snart 60 år försett industrier med höga krav på precision och prestanda med olika produkter och lösningar.
– Vår nisch är serietillverkning med fokus på bearbetade och svetsade komponenter. Vi tillverkar allt från små bearbetade komponenter och detaljer med extrema toleranser till omfattande serier och större svetsade konstruktioner. Utöver skärande bearbetning, svetsning och skärning gör vi även montering av diverse elektronik och hydraulik i form av delmontage till kunder, upplyser Fabian Pettersson, VD.

Steget före
Fabian berättar att PKS Mekaniska tar ett helhetsansvar – från idé och prototypframtagning till fullskalig produktion. De tillverkar i en mängd olika material – stål, rostfritt, aluminium, koppar, mässing, plast med flera – och ser till att hela tiden ligga i framkant när det gäller både teknik och kvalitet. Företaget investerar kontinuerligt i nya tekniker och har nyligen infört automatiska system för att förbättra effektiviteten och precisionen i sina tillverkningsprocesser. Med en imponerande maskinpark finns inga begränsningar för vad PKS Mekaniska kan åstadkomma.
– Det gäller att vi hela tiden ligger steget före för att kunna möta våra kunders behov och överträffa deras förväntningar, säger Fabian Pettersson som i sammanhanget också gärna framhåller sina medarbetare.
– Vi har många skickliga personer här med gedigen erfarenhet. Våra medarbetare är företagets främsta tillgång.

Affärsområden
Med en beprövad historia och en framtid riktad mot innovation och tillväxt är PKS Mekaniska en pålitlig partner för företag som strävar efter precision och kvalitet. Verksamheten är certifierad enligt 9001, 14001 och 3834, och alla företagets svetsare innehar svetscertifikat. Med sina skickliga medarbetare och toppmodern utrustning är de redo att möta framtidens utmaningar och fortsätta leverera högkvalitativa lösningar med hög leveransprecision till sina kunder, både inom Sverige och internationellt. Här finns både lång erfarenhet och långa samarbeten med framstående aktörer inom sektorer som gruvindustri, maskintillverkning, pappersindustri, energi, fordonsindustri, rymdindustri och offshore. I bolaget har de fokuserat på att diversifiera sina marknader och kundsegment, vilket har bidragit till dess mångsidighet och anpassningsförmåga.
Framåt strävar PKS Mekaniska efter att fortsätta växa och utvecklas.
– Vår vision är att vara ett av Sveriges främsta företag inom mekanisk tillverkning, med en stark närvaro både nationellt och internationellt. Genom att fortsätta investera i ny teknik, utvidga vår kundbas och satsa på vår personal känner vi att vi står väl rustade för den utmaningen, säger Fabian Pettersson.

Intervju: Lukas Fernholm
Text: Örjan Persson