Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

MCB Smide & Maskin fortsätter expandera

Räcke på balkong, gjort av MCB Smide & Maskin.

MCB Smide & Maskin är ett minst sagt allsidigt bolag. Tillverkning av stålkonstruktioner, smidesräcken och ståltrappor, uppdrag kring plåt- och stålbearbetning samt smidesarbeten vid allt från renoveringar till nybyggnation är bara några av de produkter och tjänster man erbjuder. Det är ett koncept som fortsätter attrahera allt fler kunder. MCB Smide & Maskin expanderar och utökar kontinuerligt personalstyrkan.

MCB Smide & Maskin erbjuder i princip allt inom tillverkning av stålkonstruktioner och stålbearbetning. Man utför smidesbearbetning i samband med tillbyggnader, renoveringar och nybyggnation, så som smidesräcken, konstsmide etcetera. Man tillverkar, monterar och underhåller produkter i corténstål och corténplåt, något som blir allt vanligare, samt tillverkar exempelvis kantstöd och odlingslådor i detta material. MCB Smide & Maskin utför beklädnad av stödmurar med mera, och härutöver kan man förstås även bocka, valsa och forma plåt enligt kundens önskemål.

Kunskap och kompetens
För snart 19 år sedan startade Berth Walled upp verksamheten hemma på gården i Romelanda utanför Kungälv. Efter några år kom sonen Christopher Toll in i bilden och duon började jobba på heltid med företaget. Framgångarna lät inte vänta på sig, 2013 expanderade företaget rejält och de första medarbetarna anställdes för att man skulle kunna tillgodose den ökande efterfrågan på företagets tjänster.
– Vi har ända sedan starten alltid strävat efter att leverera med kvalitet och tillgodose det kunden önskar. Hög flexibilitet och korta beslutsvägar gör att vi kan erbjuda korta leveranstider, men det är framför allt vår kunskap och kompetens som har gjort att vi har blivit framgångsrika, menar Christopher som idag äger och driver företaget tillsammans med pappa Berth.
2015 började de titta på nya lokaler och samma år fann de vad de sökte i Rollsbo industriområde. Här byggdes verkstadshall, personalutrymmen och kontor, och allt var klart för inflyttning 2017.Christopher visar oss runt i de nyligen renoverade köks- och personalutrymmena.
– Vi tillbringar mycket tid på jobbet, därför ska vi också ha en bra miljö för alla anställda, poängterar han.

Ökad efterfrågan
MCB Smide & Maskin vänder sig till framför allt små och medelstora företag i Kungälv med närområde samt Storgöteborg, men också till en hel del privata kunder. Och det är en kundkrets som stadigt växer.
– Jag har sett en stor ökning av efterfrågan på smidesarbeten sedan 2013, konstaterar Christopher och fortsätter:
– Vi vinner på att vi i princip kan göra allt som har med stål, smide, rostfritt och aluminium att göra. Vi har alla typer av svetsar samt kan skära i stål, rostfritt och aluminium. När vi dessutom investerade vi i en CNC-plasmaskärare innebar den ett värdefullt tillskott i vår produktion. Härutöver bockar och klipper vi rör och plåt i små och stora dimensioner, tjocklekar och längder. För att vara ett relativt litet företag har vi en stor maskinpark.
Christopher framhåller också den långa erfarenhet av att serva och reparera de flesta typer av entreprenad- och lantbruksmaskiner som finns i bolaget. I servicebilen finns en mobil slangverkstad, och sedan ett år tillbaka utför man även påbyggnationer av betongpumpar för lastbilar åt ROX International AB. MCB Smide & Maskin utför också ombyggnationer av Scanias lastbilar.
– Framtiden ser ljus ut, vi har mycket att göra och den stora efterfrågan på smide och cortén bara ökar, säger Christopher Toll.
Han berättar att den ökande efterfrågan på företagets tjänster gör att man mer eller mindre kontinuerligt anställer mer personal.
– Vi samarbetar med skolor, bland andra Veldi Kompetens och Mimers Gymnasium i Kungälv, och erbjuder eleverna praktikplatser, vilka ofta leder till anställning efter studietidens slut. Vi söker regelbundet efter både erfarna och yngre förmågor för att få en så bra blandning som möjligt. Det utvecklar oss, konstaterar Christopher Toll.

Research: Christian Forsling
Text: Örjan Persson