Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Massor att uppleva på Kungarnas Nordsjälland

Åtskilliga svenskar har genom åren stått på färjan när den stävat in i Helsingörs hamn. På färjans högra och norra sida ligger Kronborgs Slotts välkända siluett. Få sevärdheter i Danmark är fotograferad lika ofta.
– Visst är Kronborgs Slott en publikdragare, men man får heller inte glömma våra handels- och sjöfartsmuseum samt Tekniska museet. Kort och gott finns det massor att uppleva här, säjer Camilla Kjaersgaard, kommunikationsansvarig för Visit Nordsjælland i Kongernes Nordsjaelland.

Kungarnas Nordsjälland är unikt i många avseenden. Tre slott med Kronborgs Slott som det mest kända, Dronning Margretes Fredensborg Slott samt nationalmuseet Frederiksborg Slott med sin 500-åriga historia har länge lockat människor från när och fjärran till trakten. Alla tre har öppet under olika perioder på året.
– Visst är vi stolta över våra slott, liksom våra kritvita sandstränder och blåa hav, men härutöver finns det en hel del annat att upptäcka, säjer Camilla Kjaersgaard, kommunikationsansvarig för Visit Nordsjælland, och tipsar om skulpturmuseet Tegners Museum i det särskilda landskap som heter Rusland utanför Gilleleje, vilket hon anser är väl värd ett besök.
Sommartid finns dessutom en rad olika arrangemang som riktar sig till barn.
– Vi vill attrahera människor i alla åldrar, säger Camilla och visar upp den inbjudande turistbroschyren.
– De som ska besöka Dronningens slott kan även passa på att besöka norra Själlands största sjö, Esrum sjö och där jag kan rekommendera Skipperhuset som serverar våra berömda danska smörrebröd, öl och snaps.

Något för alla
Allting på Själland ligger nära. Lokaltåg transporterar både fotgängare och cyklister, och en av många populära platser är den vackra lilla hamnen i Hundested. Mellan vår och höst finns möjlighet att träffa en mängd olika hantverkare som arbetar, ställer ut och säljer sina alster här. Knud Rasmussens hus med utställningar om den berömde polarforskaren är något som intresserar såväl gammal som ung. I sammanhanget är ett besök på sandskulpturfestivalen en lämplig aktivitet eftersom dessa inte ligger långt från varandra.
Ett annat intressant besöksmål i Kungarnas Nordsjälland är Lingvisternas Hus som samlat många ovanliga och bortglömda ord. Det är en spännande resa eftersom många ord härrör från de fornnordiska språken.
Något annat som lockar besökare är de många caféerna som finns i trakten. Nivå Gaard med sina hembakade kakor brukar attrahera långväga gäster, liksom Ninas Naturcafé.
– Det finns som sagt massor att göra, men man behöver ju inte uppleva allt på en och samma dag. Många väljer att stanna några dagar och i lugn och ro ta del av allt vi har att erbjuda, säjer Camilla Kjaersgaard.

Konferensmöjligheter
Många företag väljer att avhålla konferenser i området. Christel Mydske är ansvarig för koordination av konferens- och mötesaktiviteter. Hon berättar att det breda utbudet av anläggningar med olika specialiteter och inriktningar kan göra det svårt att finna det optimala stället att avhålla sin konferens på.
– Vi har därför inrättat en speciell avdelning där vi hjälper kunden med att ta fram förslag på konferensanläggning, samt skräddarsy upplevelser och kulturella evenemang. Ett samtal räcker så ordnar vi resten, upplyser Christel.

Research: Bengt-Olle Persson
Text: Örjan Persson