Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Mark- och anläggningsarbeten med hög kvalitet

Medarbetare från LO Rutgersson Gräv framför stor grävskopa.
LO Rutgersson Gräv erbjuder allt inom mark- och anläggningsarbeten, exempelvis rörläggning, schaktning, dränering och transport. Dessutom säljer man grus och VVS-material. Familjeföretaget har en gedigen erfarenhet av branschen, en stor och ändamålsenlig maskinpark och ett mycket gott rykte. Man arbetar både för privatpersoner och företag, från Uddevalla i norr till Göteborg.

Svensk Leverantörstidning träffar Tom Rutgersson, som är andra generationen i LO Rutgerssons Gräv AB. Det var hans far, Lars-Olof Rutgersson, som startade företaget 1971. Tom Rutgersson berättar att han är uppväxt med företaget.
– Redan som sjuåring fick jag åka med pappa på jobb och när jag var tolv satte han mig i en tolvtons grävmaskin där jag ensam fick flytta en stor jordhög, berättar Tom.
Den drivna företagsandan i familjen fortsätter.
– Idag har jag själv en sjuåring som åker med mig ut på jobb, man kan hoppas att han vill bli tredje generationen i LO Rutgersson Gräv! säger Tom.

Det goda ryktet är en viktig del av verksamheten
LO Rutgersson Gräv arbetar mycket på Tjörn och Orust, men utför självklart jobb i hela regionen.
– Vi gör väldigt mycket jobb åt sommargästerna på Tjörn och Orust. Det har blivit lite av en nisch för oss. Här erbjuder vi allt från dränering till anläggning av mark för husbyggen, berättar Tom.
När Svensk Leverantörstidning möter LO Rutgersson Gräv är man i full fart med att en utföra en VA-sanering åt Tjörns kommun på Dyrön. Entreprenaden drivs av Markbygg.
– Vi är Markbyggs trogna grävare, vi har samarbetat med dem i över 20 år.
Tom menar att det bästa med att arbeta i ett familjeföretag, är att hans far alltid varit noggrann med alla arbeten och på så sätt skaffat sig ett mycket gott rykte.
– Det goda ryktet är jag fostrad att föra vidare. Pappa är fortfarande aktiv och äger 51 % av företaget medan jag äger 49 %, vi får väl se vilken dag han vill börja varva ner, säger Tom med ett leende.

Gedigen maskinpark
Tom berättar att man under tidens gång byggt upp en gedigen maskinpark med hela nio grävmaskiner och därtill ett stort antal skopor och redskap.
– Det är allt från ett par hjullastare på 15 ton till larvgrävare från 1,5 ton upp till vår största på 28 ton. Det finns inget vi inte klarar av med dessa maskiner. Vi har även tre egna lastbilar med lastväxlare, dessa använder vi för att frakta våra grävmaskiner samt material. Detta gör oss mindre beroende av andra, vilket gör att vi kan hålla det vi lovat kunden.
Tom berättar vidare att hans far alltid skött företaget mycket väl och alltid haft bra kontroll på ekonomin, till exempel med avseende på maskinernas avbetalning.
– Vi byter maskiner regelbundet för att alltid ha moderna väl fungerande grävmaskiner. Förr betalade man av en maskin på fem år och kunde därefter sälja den för halva nypriset. Så är det inte idag. Nuförtiden är maskinerna inte värda mycket efter fem år, vilket gjort att vi även behåller många av maskinerna.
Att utföra ett kostnadseffektivt arbete är viktigt för LO Rutgersson Gräv.
– Vi är noga med att inte ha överpriser och föredrar att arbeta på löpande kostnad med timdebitering, så att kunden betalar exakt så mycket det kostar. Vi är inte dyra. Återigen handlar det om vårt goda rykte, som vi är väldigt måna om, avslutar Tom Rutgersson.

Research: Joakim Nyholm