Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ljungby Maskins testvinnande hjullastare håller ställningarna

Genom decennier har Ljungby Maskin varit synonymt med maskiner med lång livslängd för riktigt tuffa jobb. Hjullastare med hög produktivitet, rejäl grundkonstruktion, hög komfort och stor flexibilitet utmanar på allvar branschens stora tillverkare.

Ljungby Maskin AB firar trettiofemårsjubileum 2018. Företaget har under dessa år levererat 4 000 hjullastare till krävande kunder. Ryktet är gott, Ljungby Maskin är en stabil leverantör av hjullastare av högsta kvalitet för kunder som värdesätter en rejäl grundkonstruktion, flexibilitet, hög produktivitet och hög komfort.
Vi träffar marknadschefen Benny Granath.
– Lastmaskinskunder är trötta på att stå still och reparera maskiner. Vi bygger maskiner som är robusta och rejält dimensionerade i detaljerna. Våra maskiner är inte billigast vid inköp men ger en lägre totalkostnad sett över maskinens livslängd. De allra flesta maskiner vi levererat under dessa 35 år är fortfarande igång och vi håller reservdelar även till de äldre maskinerna, berättar Benny och sammanfattar därmed i mångt och mycket bolagets produktionsfilosofi.

Kvaliteten i högsätet
Robust och väl tilltaget är ledord i produktionen.
– Naturligtvis jobbar vi med kontinuerlig produktutveckling men vi är måna om att behålla kärnan och grundegenskaperna i våra maskiner. Om vi förändrar något gör vi det bara om det är till nytta för kunden, inte för att spara in på kostnader genom att använda oss av klenare delar, understryker Benny.
I Ljungby Maskin lyssnar man på sina kunders önskemål och behov, och integrerar dessa i sina produkter. Företaget var till exempel första tillverkare i världen med hyttdämpning och elektriskt ställbara pedaler som följer sitsens förflyttningar både horisontellt och vertikalt.
– Det ger bästa ergonomi och främjar hälsan hos maskinisterna som älskar våra maskiner. Vissa kunder väljer hydrauliska snabbfästen, draganordningar eller större motorer med mindre belastning och lägre bränsleförbrukning, säger Benny.

Många fördelar
Konstruktionen är optimerad så att 40 procent av vikten finns fram och 60 procent bak. Effekten blir att bolagets maskiner kan lyfta lika mycket som en konkurrentmaskin som är två till fyra ton tyngre.
– Våra maskiner kännetecknas av en vridstark grundkonstruktion, kraftiga motorer, växellådor och axlar, låg bränsleförbrukning, högt hydraulflöde, låg ljudnivå, liten svängradie och bra sikt. En stor skopvinkel möjliggör dessutom egenhjälp vid fastkörning. En Ljungby-maskin är helt enkelt dimensionerad för kunder som kräver lite mer, påpekar Benny Granath.

Modern maskinpark
Maskinparken i Ljungby Maskin är modern med ett flertal robotar som svetsar och kantpressar tunga detaljer, vilket ger en bättre arbetsmiljö. Nyligen har man byggt ut lokalerna och arbetar med att bygga om produktionsenheten för att få ett bättre flöde i fabriken.
– Vi gör väldigt mycket inhouse, även lackeringen, för att ta vårt miljöansvar. Vi har ett nytt måleri med robotmålning och pulvermålning, och vi håller på att investera i en ny tvätt- och blästeranläggning, berättar Benny Granath avslutningsvis.

Text och research: Sakari Bomström