Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ledande uthyrare till Sveriges byggföretag

Cramo är idag marknadsledande i branschen vad gäller uthyrning av maskiner, utrustning, flyttbara lokaler och tjänster till byggföretag, den tillverkande industrin och den offentliga sektorn. I den stora organisationen finns tillgång till ett enormt utbud av olika hyresobjekt.

Cramo har genom åren utvecklats till att bli en av Europas ledande maskinuthyrare. Idag sker uthyrning av maskiner, utrustning och flyttbara lokaler via hundratals depåer runt om i Sverige, men faktum är att Cramos verksamhet sträcker sig över ett 15-tal länder i Skandinavien, Baltikum och övriga Europa.
En av de svenska depåerna ligger i Sundsvall och här möter vi depåchef Mats Lindhe och distriktschef Peter Hansson som berättar att man vänder sig till företrädesvis byggbolag och industrin i Sundsvall med kranskommuner. Det rör sig om både små och stora företagskunder, samt även privatpersoner.
– Cramo har sammanlagt tre depåer här i Sundsvall. Vi är kända för att värna om våra kunder och alltid kunna erbjuda ett komplett utbud av byggmaskiner, anläggningsmaskiner, liftar och bodar, upplyser Mats Lindhe.

Mycket brett utbud
Cramo representerar ett mycket brett utbud av byggmaskiner, såsom borrmaskiner, markvibratorer och tigersågar, men också värmemattor, värmefläktar, metallställningar och allt annat som krävs för moderna byggprocesser, såväl sommar som vinter. Beträffande lyft- och anläggningsutrustning kan man erbjuda hjullastare, dumprar från 700 kilo till 10 ton samt grävmaskiner från 800 kilo till 25 ton, liksom lyftar med kapacitet på allt ifrån 3 till 48 meter. Härtill kommer ett brett koncept kring byggetablering i form av manskapsbodar, kontor, omklädningsrum, konferenslokaler, duschar och förvaringscontainrar.
I Cramos koncept ingår också Cramoskolan där man erbjuder olika typer av utbildningar för dagens byggprocesser.
– Det kan handla om lyftutbildningar, truckutbildningar, fallskydd, heta arbeten och ställningsutbildningar. Vi erbjuder även kurser på engelska. Våra grupper brukar rymma cirka 15 personer per utbildningstillfälle, informerar Peter Hansson.
Varje utbildning består av en teoretisk och en praktisk del samt ett skriftligt prov som avslutning.

Stora projekt
Cramo har genom sitt breda koncept varit delaktigt i en mängd stora projekt. Ett av dem gäller SCA/Östrand där SCA bygger ut fabriken i syfte att fördubbla kapaciteten.
– Vi är deras leverantör av manskapsbodar, lyftar och all utrustning som behövs.  Det handlar om fler än 650 bodar i ett projekt som har pågått i två år och avslutas under hösten 2018, berättar Peter Hansson.
Han berättar vidare att man genom åren har skapat ett mycket brett kontaktnät med många nöjda kunder, bland andra Peab, NCC och Sundsvalls kommun.
Nu blickar man framåt och ser fram emot ett flertal inplanerade projekt i och kring Sundsvall med stora infrastruktursatsningar och ökat bostadsbyggande.
– Vi anser att vi står för marknadens bästa och bredaste koncept och vi uppdaterar oss kontinuerligt kring nyheter på marknaden samt investerar i nya maskiner. Hyr man hos Cramo ska man ha en bra dag på jobbet, oavsett om man är en stor eller liten aktör, avslutar Mats Lindhe.

Research: Arn Omanovic
Text: Örjan Persson