Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ledande uthyrare till Sveriges byggföretag

Två medarbetare på Cramo på kontor.
Cramo är marknadsledande i branschen vad gäller uthyrning av maskiner, utrustning, flyttbara lokaler och tjänster till byggföretag, den tillverkande industrin och den offentliga sektorn. I den stora organisationen finns tillgång till en i det närmaste obegränsad mängd av hyresobjekt för alla tänkbara behov.

Cramo ägs av finska börsnoterade bolaget Oyj med ett likadant koncept som Cramos. Det har bidragit till att Cramo idag är en av Europas ledande maskinuthyrare med uthyrning av maskiner, utrustning och flyttbara lokaler via flera hundra depåer. Cramos verksamhet sträcker sig över såväl Skandinavien och Baltikum som länder i Nord- och Mellaneuropa.
En av de svenska depåerna ligger i Eskilstuna där vi träffar platschef Maria Forsell.
– Cramo har länge varit en pålitlig maskinuthyrare för Eskilstunaföretagen, men också för invånarna här i Eskilstuna och Stängnäs med omnejd. Hos oss är alla kunder lika mycket värda, säger Maria som tillträdde sin nuvarande roll i juni 2018 efter att i många år jobbat som affärsområdeschef inom bemanningsbranschen.

Personlig service
Byggmaskiner, anläggningsmaskiner, liftar och bodar är Cramos fyra huvudsakliga produktområden. Ambitionen är att alltid utgöra det mest kundvänliga alternativet, vilket innebär att kunden ska känna sig välkommen vare sig det rör sig om önskemål eller problem. Man står för marknadens bredaste sortiment och det handlar om uthyrningsperioder på allt från någon timme till flera år. Cramo ser förstås till att beställd utrustning kommer på plats på önskad tid.
Genom åren har Cramo i Eskilstuna försett allehanda projekt med utrustning och maskiner, inte minst i rollen som underleverantör vid olika byggnationer, bland annat Mälardalens högskolas nya Campus. Man arbetar flexibelt och lägger stort fokus på det personliga bemötandet.
– Vi är en mycket väl sammansvetsad arbetsgrupp som jobbar bra tillsammans. Det är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla ett gott kundbemötande, säger Maria och lyfter samtidigt fram den nio man starka personalstyrkan.
– Mina medarbetare är verkligen både kunniga och kompetenta. De förtjänar verkligen de förbättrade förutsättningar som flytten till de nya lokalerna inneburit, säger hon med eftertryck.
För så är det, i början av december 2019 flyttade Cramo in i nya lokaler på Fraktgatan. Flytten, som delvis genomförts efter att de anställda har fått bidra med synpunkter och önskemål, har inte bara inneburit nya och fräscha lokaler, utan också en förbättrad arbetsmiljö och en mer ändamålsanpassad utformning av lokalerna.

Uthyrning online
I en föränderlig bransch som Cramo verkar i gäller det att hela tiden ha örat mot marken, vara lyhörd inför vad marknaden efterfrågar och anpassa verksamheten och erbjudandet därefter. Digitaliseringen spelar i sammanhanget en stor roll och här ligger Cramo i framkant, bland annat genom att erbjuda uthyrning online. Via Cramos onlineportal kan kunden beställa maskiner och boka returer dygnet runt, se aktuella avtalspriser och all hyrd utrustning, ta del av produktutbud och aktuell tillgänglighet samt fakturahistorik och hyresstatistik.
Den ökande digitaliseringen är ett naturligt led i Cramos kontinuerliga framtidssatsningar. Här ingår förstås också utökning av personalstyrkan.
– Vi söker, inte minst just nu, efter nya medarbetare där vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och att personerna i fråga är goda lagspelare som tycker om att jobba i grupp. Här välkomnar vi förstås både manliga och kvinnliga sökande informerar Maria Forsell.

Research:  Axel Eriksson
Text: Örjan Persson