Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ledande inom smide och svetsning

Stora blomkärl, tillverkade av Wall Smide, i en vacker trädgård.

Wall Smides AB är ett mångsidigt smidesbolag som utgår från Varberg och ofta antar specialuppdrag. Bolagets smeder har en lång och gedigen erfarenhet och utför ledande smide och svetsning för kunder inom olika branscher. Här skapas byggnadssmide, räcken, balkonger och mycket mer.

Svensk Leverantörstidning träffar två av Wall Smide totalt fem delägare, Peter Wall och Linda Wall. Vi ses i företagets rymliga lokaler i Varberg. Wall Smide startades 2010 genom en sammanslagning av två redan etablerade företag, Göran Wall Smides AB och Härdgatans Smide AB.
– Det började med att min bror Göran startade upp ett smidesbolag 1976. 1991 startade jag och min andra bror, Ivan, upp ett annat smidesbolag. Det var dessa två smidesbolag som 2010 slogs samman till Wall Smide, berättar Peter och tillägger att Göran nu har gått i pension.
Göran, Ivan, Ronny och Peter började sina karriärer hos Varbergs Smidesbolag medan brödernas systerson Johan började som snickare. Linda Wall är Görans dotter och tillsammans med Johan utgör de två den andra generationen i Wall Smide.
– Vi fem delägare är Peter Wall, Ivan Wall, Johan Carlsson, Ronny Tufvesson och så jag. Även Ronny är släkt men på lite längre håll. Vi är ett riktigt familjeföretag. Vi är elva som arbetar här och jag sköter kontoret medan de övriga jobbar ute i verkstaden, säger Linda.

Ett brett och anpassningsbart sortiment
Wall Smide arbetar i Varberg med omnejd och bland kunderna finns både privatpersoner och företag. Företaget antar många olika uppdrag och ingen beställning är den andra lik. Några av smederna är specialiserade på TIG-svetsning, vilket är en särskild svetsningsmetod.
– En stor kundgrupp för oss är snickare och byggare, men vi har också många kunder i den privata sektorn, säger Linda.
Wall Smide svetsar i stål, rostfritt och aluminium liksom i andra material. Sortimentet av smide och svets är brett och kan anpassas efter skilda önskemål och behov. Företaget har en ändamålsenlig maskinpark inkluderande gradsaxar, fräsar, svarvar, bandsågar och en optisk gasskärare.
– Vi gör allt inom smide och det inkluderar bland annat räcken, balkonger, trappor, spaljéer och byggnadssmide, säger Peter.
Wall Smide ombesörjer även reparationer, industriservice och varmförzinkning samtidigt som man har stålförsäljning.

Många uppdrag med specialanpassade lösningar
Wall Smide anlitas av många trädgårds- och anläggningsföretag i Varberg.
– Vi tillverkar till exempel blomlådor och trädgårdsdetaljer samt specialanpassade rabatter av stål. Vi utför även många olika arbeten för kommunen och har till exempel gjort bänkarna utmed strandpromenaden och även en surfingbräda i metall vid stranden i Apelviken. Vi har även designat och tillverkat en kanon med en lampa som står vid fästningen i Varberg. Detta gjorde vi för Varberg Energi.
Till Lindbergskyrkan gjorde vi en spiralformad rabatt som de odlar örter i. Vi gör helt enkelt många specialanpassade lösningar inom smide för olika kunder, berättar Linda och Peter.
Wall Smide har ett certifikat för bärande konstruktion, EN 1090. De utför även montering av de produkter de tillverkar, om kunden önskar.
– Vi har levererat till över 2500 kunder genom åren och många av dessa kunder är återkommande, vilket visar att vi levererar med hög kvalitet och service. Under pandemin har våra privatkunder ökat mycket.
Wall Smide har även ett bra samarbete med det lokala gymnasiet, Peder Skrivares Gymnasium, och en tjej som studerar där praktiserar hos dem just nu.
– Av våra nyanställningar kommer de flesta från Peder Skrivares gymnasium, avslutar Linda och Peter.

Intervju: Oliver Malm