Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Lansering av exoskelett definierar framtidens byggbransch

Arbetare arbetar med exoskelett.

Hilti har ingått samarbete med det globala biomekanikföretaget Ottobock i syfte att utveckla högkvalitativa och innovativa lösningar för byggbranschen. Genom företagens kombinerade expertis och erfarenhet öppnar samarbetet upp för helt nya möjligheter när det gäller arbetsmiljö, hälsa och säkerhet, samt produktivitet. Detta definierar en framtida marknad inom byggbranschen.

Hilti Sverige är först ut med att lansera den första gemensamma produkten, Exoskelettet EXO-O1. Exoskelett är ett betydande bidrag till förbättrad arbetsmiljö, särskilt när det gäller arbete som utförs ovanför axelnivå. När det gäller byggbranschen, lämpar det sig särskilt för seriella och upprepande arbetsmoment över axelnivå. Sett ur ett produktivitetsperspektiv, reduceras muskeltröttheten vilket i sin tur resulterar i att denna typ av arbete kan utföras över längre tid med betydligt högre produktivitet.
– Vi är otroligt stolta över att som första Hiltimarknad kunna erbjuda våra kunder EXO-O1. Hållbart byggande står i fokus för Hilti – vare sig vi levererar lösningar i designfasen, logistik- och planeringsfasen, eller helhetslösningar som hjälper användaren på byggplatsen att utföra momenten säkert, snabbt och kostnadseffektivt., säger Fabio Pedrazzi, ansvarig chef Hilti Svenska AB.
– EXO-O1 är en världsnyhet för byggindustrin – där svenska kunder, i samarbete med Hilti och Ottobock – varit tongivande i att ta fram en helt ny produktfamilj för byggindustrin och Hilti. Sverige har sedan länge haft ett världsledande fokus på dessa områden, och nu tar vi arbetsmiljö och produktivitet till nästa nivå tillsammans. Oavsett var i Sverige våra kunder är kan vi stötta i dessa frågor på plats. Jag talar för oss alla när jag säger att vi ser detta som en banbrytande lansering. Kontakta gärna din säljare för att få testa själv, fortsätter Fabio Pedrazzi.

”Bara början”
Ur ett långsiktigt perspektiv kan användandet av förebyggande lösningar hjälpa till att reducera uppkomsten av bestående belastningsskador. Belastningsskador är bland de vanligaste orsakerna till arbetsrelaterade sjukdomar inom byggbranschen och utgör därmed en betydande kostnad för både individen som drabbas och företagen i branschen. Axelpartiet är extra utsatt för dessa skador och detta är grunden för utvecklingen av EXO-O1.
– Exoskelett är en viktig trend som har stor relevans för oss. De ger avlastning i många av de fysiskt krävande arbetsmoment som utförs på byggarbetsplatserna dagligen. Ottobock är den perfekta samarbetspartnern och gör att vi kan kombinera Hiltis krav och mål kring hälsa och säkerhet med hundra års biomekanisk expertis. Vårt samarbete är bara början för utvecklingen av ytterligare innovativa och kundorienterade lösningar, förklarar Johannes Wilfried Huber, ansvarig chef för Hilti Group.

Betydande effekt
Exoskelettet kräver ingen energiförsörjning då armarnas vikt överförs till höfterna via överarmsstöden med hjälp av en kabelbaserad mekanisk teknik. Oberoende studier och Ottobocks forskning har visat att detta minskar belastning på musklerna och avlastar axlarna med upp till 47 procent.
– Vi är mycket glada över att kunna öppna upp för ett nytt användningsområde tillsammans med Hilti. Vi har erfarenhet från mer än 500 framgångsrika exoskelettprojek, inom bilindustrin och andra branscher. Det finns en stor potential för lösningar som minskar den fysiska påfrestningen för arbetare i byggbranschen och vi ser fram emot att gemensamt kunna utöka denna pelare under de kommande åren, förklarar Dr. Sönke Rössing, Head of Ottobock Industrials.
Denna avdelning har utvecklat industriella exoskelett sedan 2012 i syfte att skapa hälsofrämjande arbetsplatser.

Källa: Hilti Svenska AB