Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Kyl- och frysrum med ledande driftsekonomi

Medarbetare på Finnebäcks AB arbetar med maskin.

Sveriges ledande producent av kylrum heter Finnebäcks AB. Här finns en lång tradition av industriell tillverkning i ett koncept som innefattar allt från idé till färdig lösning. Det resulterar i smarta byggsatser med marknadens bästa driftsekonomi. Erfarenheten har man byggt upp sedan 1917 och man utvecklar ständigt nya produkter.

Finnebäcks AB är ett familjeföretag som tillverkar kyl- och frysrum, skräddarsydda efter kundernas behov. Vi träffar Anna Holmgren, som är VD för Finnebäcks AB och fjärde generationen i företaget.
– Vi på Finnebäcks arbetar med de isolerade rummen, medan andra aktörer förser rummen med kylan, berättar Anna.
På företaget kombinerar man lång erfarenhet med ny teknik. Finnebäcks startades redan 1917 och den ständiga utvecklingen gör att man är ledande i branschen.
– Just nu har vi tagit fram ett nytt kemisystem för att skapa isolering med absolut topprestanda. Det nya systemet ger en mindre råvaruförbrukning och sparar även energi, vilket är viktigt för miljön. Kunderna får förbättrad driftsekonomi till samma pris, säger Anna.
Finnebäcks har under det senaste året investerat omkring 3 miljoner kronor i förbättringsarbete i produktionen. Man ser på framtiden med tillförsikt.
– Här på Finnebäcks är långsiktighet en ledstjärna och vi investerar offensivt för att ständigt ligga i framkant, säger Anna.
Företaget och tillverkningen finns i Edane, sydöst om Arvika, och man har drygt 20 anställda. Kunderna kommer från hela Norden, där man är i behov av välfungerande kyl- och frysrum.
– Våra största kunder är kylinstallatörer, byggföretag och storköksleverantörer. Vanliga slutbrukare är ofta butiker, restauranger och storkök, säger Anna.

Spännande nyheter under uppsegling
Nyligen lanserade Finnebäcks ett smidigt beräkningsprogram som går under namnet Rumsbyggaren. Rumsbyggaren är ett mycket funktionellt verktyg för att skapa ritningsunderlag för kyl- och frysrum.
– Kunderna kan snabbt och enkelt, via webben, definiera sina projekt och få ut fina ritningsunderlag med optimala lösningar redan inför offert. Steget till tillverkning blir då rekordkort, förklarar Anna.
Under slutet av året kommer Finnebäcks också att ta ytterligare en panelpress i drift, vilket är en investering i storleksordningen 2,5 miljoner kronor. Därefter kommer företaget ha totalt tre pressliner i produktionen.
– Syftet med investeringen är att öka möjligheten för kundanpassningar ännu mer, och ta produktionen till nästa nivå. Genom investeringen kommer vi att kunna tillverka ännu fler tekniskt avancerade lösningar, berättar Anna.
Kundkontakten är viktig för Finnebäcks och att man kan tillverka kyl- och frysanläggningar helt efter kundens behov skapar en flexibilitet och kostnadseffektivitet.
– Våra kunder får valuta för sitt samarbete med oss, ”din egen fabrik – för kylrum och frysrum”.
Finnebäcks tar löpande fram och lanserar nya produkter.
– Det händer mycket spännande den närmaste tiden. Vi ligger i startgroparna för att lansera inte mindre än tre helt nya produkter, som inom sitt område är smått revolutionerande. Alla ni som är nyfikna, följ oss på webben! uppmanar Anna.

Research: Peter Hägg