Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Kvalificerad lackering för Sveriges industrier

Medarbetare på Svensk Industrilackering står vid planeringstavla.

Landets industrier har en högkvalitativ och pålitlig partner att vända sig till när det kommer till professionell lackering. Svensk Industrilackering AB har både kunnande, kompetens och maskiner för lackering av allehanda objekt, vilket har byggt en bred krets av återkommande kunder.

Svensk Industrilackering AB – eller SILAB som man allmänt säger – etablerades 1994 och utgår från anläggningen i Stenkullen utanför Göteborg. Här träffar vi ägaren Tommy Jansson som tog över företaget 2009 efter ett förflutet i branschen sedan 1995. Han berättar att man jobbar med både pulver- och våtlackering och vänder sig till både små och stora industriföretag över hela Sverige. Han visar upp den ändamålsenliga anläggningen som rymmer en helautomatisk linje som tvättar och torkar objekten innan de mäts och kontrolleras så att all färg hamnar på rätt plats. Efter avslutande härdning är godset redo att levereras. Hela processen gör att nästan ingen färg går till spillo, i princip allt som blir över går att återanvända.
– Vår automatiska linje är oerhört viktig för oss, men vi kan inte köra allt på denna. Vi får in allt från dammsugare och golvslipar till inredningsdetaljer, fönster och dörrar som inte passar där. Då får vi helt enkelt köra manuellt. Det kan så klart vara ett stressigt, tungt och väldigt varmt arbete, men det är å andra sidan oerhört stimulerande när man kan hjälpa en kund med något som denne kanske inte förväntat sig, säger Tommy Jansson.

Återkommande kunder
Eftersom Tommy och hans två medarbetare tar emot och lackar i stort sett allt som företagen vill ha hjälp med är efterfrågan på deras tjänster stor.
– Vi har många återkommande kunder som anlitar oss. För oss är det viktigt att ha en bra relation med våra uppdragsgivare och alltid se möjligheter när de kommer in med olika objekt som de vill ha lackerade. Vi försöker därför hela tiden anpassa maskinerna efter kundernas behov, säger Tommy och tillägger att en ny lastbrygga är på gång i syfte att underlätta transporter till och från anläggningen.
Han betonar att även packningen är ett viktigt moment.
– Inget får ligga och skava, allt måste komma fram till kunden på ett snabbt och säkert sätt.

I framkant
Tommy Jansson ser vikten av att hela tiden hålla verksamheten uppdaterad på olika plan.
– Jag har investerat och utvecklat maskiner för att göra jobbet både bättre och snabbare. Vi har i det avseendet vänt oss till svenska tillverkare av flera aspekter, dels vill vi gynna de svenska företagen som håller hög kvalitet, dels är leveranstiden oerhört viktig för oss. Det gäller även all färg, vi väljer pålitliga leverantörer eftersom vi vill vara en pålitlig aktör som håller utlovade tider. Ingen färg får ta slut. Vi vill alltid bistå våra kunder på ett personligt plan och vara samarbetspartnern som löser deras problem. Det ska vara enkelt och smidigt att jobba med oss, betonar Tommy Jansson.

Research: Jan Arkhede
Text: Örjan Persson