Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Kundanpassad industriproduktion för krävande branscher

Medarbetare på Aston Haralds Mekaniska Verkstad AB arbetar på metallkomponent.

Aston Harald Mekaniska Verkstad AB bedriver tung och medeltung industriproduktion med inriktning mot bearbetning, svetsning och montage av metallkomponenter och kompletta produkter. Man fokuserar på branscher inom marin, försvar, energi och medicinindustri, men även branscher inom papper och pappersmassa. Med hög kompetens erbjuder man krävande kunder helhetslösningar från ritning till produktion och tar fram allt från komponenter till system, även i mycket svårbearbetade material.

Aston Harald Mekaniska Verkstad AB ligger i värmländska Kristinehamn och står för kundanpassad industriproduktion. Vi träffar företagets ägare Håkan Svensson, som tog över verksamheten i juni i år, samt företagets VD Michael Olsson och vice VD Velimir Pranjic. Aston Harald Mekaniska Verkstad AB ingår som ett av tre företag i koncernen Aston Harald, där de två andra är Aston Harald Sports och Aston Harald Composite.
– Jag har varit i branschen hela mitt liv, som liten var jag med min far och sedan har jag varit inom sektorn hela livet, säger Håkan Svensson.
Ägaren, VD:n och vice VD:n har olika bakgrunder inom den marina sektorn.
– Vi har haft olika roller inom Kamewa, som fanns tidigare, och inom Rolls Royces marina del, som numera är en del av Kongsberg. Även våra fäder har arbetat med detta, berättar företagsledarna.
Aston Harald Mekaniska Verkstad fokuserar idag på att utveckla verksamheten.
– Vi förvärvade två konkursbolag, Blue Future Höje och Blue Future Gustavsvik, som tidigare var en del av Motala Verkstads Group. Vi vill nu renodla verksamheten och använda kärnkompetensen från de förvärvade bolagen. Det handlar nu om att återta de befintliga kundernas förtroende och också hitta nya kunder, säger Michael.

En unik maskinpark och hög kompetens
Aston Harald Mekaniska Verkstad finns på två platser i Kristinehamn. Bolaget har 57 anställda och flertalet anställda har lång erfarenhet och rötter från tidigare Kamewa.
– Vi på Aston Harald har en marin del där vi tillverkar komponenter för propulsionssystem till fartyg. Det kan vara både axlar och komplexa propellerblad. Många av våra medarbetare, som kom från Kamewa, har hög kompetens inom detta.
Företaget har en 13000 m2 stor yta med ett 30-tal CNC maskiner för produktion och bearbetning. Den unika maskinparken är tillsammans med bolagets kompetens en framgångsfaktor.
– Vi har större och mindre karusellsvarvar, en större med en diameter på ca 3,2 meter, samt flera stora 3,4 och 5-axliga CNC fräsmaskiner. Detta gör att vi kan producera upp till 30 ton tunga arbetsstycken. Vi producerar inte stora serier, är det tre av samma hos oss så ses det som en serie, säger Håkan.

Från ritning till produktion
Intill marin, försvar, energi och medicinindustri ser företaget papper och pappersmassa som en aktuell och intressant bransch för framtiden. Man är specialister på att erbjuda bearbetning även av svårbearbetade material. Kunderna har ofta högt ställda krav, som man också kan tillgodose.
– Vi utför kvalificerad svetsning i svåra material och arbetar till exempel med aluminium och rostfritt. I vår dialog med kunden spelar produktionsteknik en viktig roll, när vi tar fram en produktionslösning från kundens specifikationer. Många av våra kunder behöver svårbearbetade material i sina produkter, säger Michael.
Aston Harald Mekaniska Verkstad producerar allt från komponenter till hela system, och man framhåller kvalitén och yrkesstoltheten i produktionen.
– Vårt mål är att vara en pålitlig leverantör och att ha en produktion som vi kan stå för. När vi tar in komponenter från tredje part så är de certifierade och håller hög kvalité. Vi erbjuder en dokumentation som ger spårbarhet. Det handlar också om att förstå kundens krav väl, och vara en naturlig del av deras produktion. Det finns bara 2–3 bolag i Europa som har den starka förmåga som vi har inom området och kan ta sig an uppdrag med den svårighetsgraden, säger Håkan.
Aston Harald Mekaniska Verkstad har tydliga mål inför framtiden.
– Ambitionen är att skapa en effektiv struktur, öka lönsamheten och expandera verksamheten. Vi ska vara en pålitlig leverantör både för befintliga och nya kunder. Och vi vill ständigt utvecklas genom att arbeta med metod- och produktutveckling, avslutar Håkan Svensson, Michael Olsson och Velimir Pranjic.

Research: Alexander Lundström