Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Kreativitet och design i rostfritt och aluminium

Vita räcken av Momek.

I den mekaniska verkstaden Momek är man specialiserade på rostfritt och aluminium. Här jobbar man med stor flexibilitet och tillverkar allt från enstaka objekt till stora serier – allt i en anda som präglas av kreativitet, design och hög kvalitet.

I Kullavik träffar vi Mats Olsson och hans son Kalle som tillsammans driver Momek AB – eller Mats Olsson Mekaniska Rostfria AB som är företagets fullständiga namn. Mats startade verkstaden 1991 då han jobbade med svarvning och fräsning. Han beskriver företaget som en mekanisk verkstad som arbetar med alla slags metaller, men med en specialitet på rostfritt och aluminium. I den ändamålsenliga verkstaden CAD-ritar och konstruerar, klipper och stansar, bockar och svetsar man fram såväl enstaka objekt och prototyper som små som stora serier.
– Vi står för hög kvalitet och skräddarsydda lösningar. Det kan röra sig som allt från specialdetaljer till hyllor, bänkar och köksinredning som vi anpassar efter kundens önskemål, berättar Mats Olsson.

Från ax till limpa
Momek är verksamt i hela Sverige men majoriteten av kunderna finns i och kring Göteborg. Företaget förfogar över ett standardutbud, men Mats betonar att företagets erbjudande sträcker sig betydligt längre än så.
– Vi erbjuder våra kunder en produkt där inte bara själva funktionen spelar roll. Vi är med från starten av ett projekt så att funktion och design samverkar på ett tilltalande sätt. Då vi kan erbjuda ett enormt brett sortiment av olika behandlingar och strukturer på exempelvis rostfritt stål blir designen minst lika viktig som funktionen. Det är också här vi sticker ut i branschen, med vår långa erfarenhet och ett kreativt sinnelag hjälper vi våra kunder att göra ståldetaljer till en framträdande del av designen, förklarar Mats Olsson.
Han berättar att många av företagets kunder inte har några färdiga detaljritningar, utan bara en idé av vad de vill ha. I dessa fall möter de kunden på plats och tar tillsammans med denne fram vilket material, färg, struktur och behandling som passar bäst.
– Vi hjälper kunden från idéstadiet där vi kan utgöra ett bollplank. Vi tar fram ritningar, går vidare till produktion och slutligen montage på plats. Det gör oss till en helhetspartner – från ax till limpa.

Växer och utvecklas
Mats nämner ett exempel på ett projekt i Stockholm i samarbete med Kungsbacka Lightning, där Momek tagit fram rostfria ledstänger med infälld LED-belysning. Designen gör att trappans ljuskälla inte syns då den är infälld i själva ledstången, vilket ger hela trapphuset en vackert mjuk ljussättning.
Utvecklingen i Momek är god. Mats konstaterar att den specialkunskap man besitter inom design och kreativitet är mycket uppskattad bland kunderna. Här finns en tydlig ambition att kontinuerligt investera i den senaste tekniken för att kunna möta både kunders och egna högt ställda krav. Med en ökande orderingång har behovet av nyanställning blivit tydligt.
– I dagsläget letar vi efter en CAD-konstruktör som är serviceinriktad, kreativ och skapande, upplyser Mats som har för avsikt att företaget ska fortsätta på den inslagna vägen.
Han trivs med sitt jobb där han får vara kreativ och flexibel.
– Efter 30 år i branschen ser jag fortfarande fram emot att gå till jobbet, jag älskar verkligen det vi skapar tillsammans med våra kunder.

Research: Emil Lindmo
Text: Örjan Persson