Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

KraftPowercon i unikt projekt för fossilfri kraft på byggarbetsplatser

KraftPowercon Uninterruptible Power Systems blir del i ett unikt projekt för fossilfri kraft för byggarbetsplatser med vätgasdrivna bränsleceller. Bakom projektet står bränslecellstillverkaren Teco 2030, byggbolaget Implenia samt norska statens utvecklingsbolag Enova.

KraftPowercon blir helhetsleverantör för den elektriska kraftomvandlingen innefattande 800kW bränsleceller i ett containerutförande. Syftet med projektet är att ersätta dieselgeneratorn inom bygg- och anläggningsprojekt.
– Vi ser att den gröna omställningen med elektrifiering av samhället skapat ett otroligt stort engagemang från marknaden för vår kommande kraftomvandlare DCKraft. Flera stora aktörer inom det förnyelsebara energiområdet, inte minst inom bränslecellsteknik, har visat stort intresse vilket bekräftar vår satsning på innovativ kraftelektronik. För KraftPowercon har projektet vuxit, från att från början enbart leverera vår nyutvecklade kraftomvandlare DCKraft till att bli leverantör för hela kraftomvandlingssystemet. Planen är att systemet ska vara i drift i början på nästa år, säger Arvid Mårtensson, affärsutvecklare.

”Roligt men utmanande”
– Fantastiskt roligt men samtidigt en rejäl utmaning för oss som organisation i Växjö. Vi befinner oss redan i en expansionsfas med en rejäl efterfrågeökning från våra kunder inom traditionell infrastruktur. Vi behöver därför se över vår kapacitet ytterligare trots att vi anställt ett tjugotal personer de senaste året och så sent som i somras dubblerade vår lokalyta. DCKraft och tillhörande kraftomvandlingssystem kommer komma in som ett helt nytt affärsområde vilket kommer kräva att en organisation runt om den behöver byggas upp, säger Tobias Johansson, divisionschef.

Källa: KraftPowercon