Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Kanalisationsmaterial för moderna tider

MEKA har funnits sedan 1953 och specialiserar sig på tillverkning och försäljning av kanalisationsmaterial. Då man finner allt från elektriker till industrier bland kunderna är produktutbudet väldigt brett. Produkterna kan anpassas efter kundernas specifika behov. Är man, å andra sidan, en ny användare, kan man kolla in företagets youtube-kanal för tips. Då kvalitet och hållbarhet är viktiga för MEKA är varje artikel miljöcertifierad.

MEKA är ett finskt företag som grundades 1953. Huvudkontoret ligger i Uleåborg och man har även försäljningskontor i Vanda och Salo. Vi träffar Albin Stadig, som tog över som Sverigechef för det svenska bolaget, MEKA Pro AB, 2019. Företaget är baserat i Värnamo där man i dagsläget sysselsätter tre medarbetare.
– MEKA har specialiserat sig på tillverkning och försäljning av kanalisationsmaterial. Vi inriktar oss primärt mot elektriker och olika industrier. Våra produkter sträcker sig från tunga kabelsystem till mindre produkter, berättar Albin.

Bland produkterna finner man allt från kabelrännor, kabelstegar i galvaniserat stål och syrafast stål och kabelhanteringssystem i aluminium som alltså levereras över hela världen. MEKA har, efter 70 år i branschen, etablerat sig som en betydande leverantör i branschen och har, utöver sina kontor i Finland och Värnamo, lager i både Värnamo och de baltiska länderna.

Kvalitet och hållbarhet
På MEKA är man väldigt måna om både kvalitet och hållbarhet. Företaget är ledande inom att mäta koldioxidutsläpp under tillverkningsprocessen och genomför brandtester för att säkerställa produkternas höga kvalitet.
– Vi är certifierade enligt IEC65137. Varje artikel är dessutom miljöcertifierad och följer principerna för det så kallade gröna stålet, säger Albin.

Anpassat efter kundens behov
Kundservice är en av kärnkompetenserna på MEKA.
– Vi strävar efter att erbjuda högsta möjliga servicegrad, säger Albin.

Detta betyder olika saker för olika kunder, så klart. Somliga vet exakt vad de är ute efter och behöver kanske till och med en lösning som är anpassad efter särskilda behov.
– Vi erbjuder skräddarsydda lösningar baserade på kundernas idéer och ritningar. Vi är dessutom kända i branschen för att vara snabba, säger Albin.

Andra kunder kanske inte är lika bekanta med just MEKA:s lösningar och behöver lite vägledning.
– För att underlätta för kunderna att hantera våra produkter har vi en dedikerad Youtube-kanal som demonstrerar våra produkter och förenklar användningen, berättar Albin.

Intervju: Ossian Wigton
Text: Andreas Ziegler