Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ironhand 2.0 – En ny version av den prisbelönta robothandsken

Man använder Ironhand 2.0

Medtechföretaget Bioservo Technologies släppte nyligen en uppdaterad version av sin banbrytande exoskeletthandske – Ironhand® 2.0, med förbättrad aktivering, bättre grepp, avancerad datainsamling och mycket mer för att minska förekomsten av handrelaterade förslitningsskador på arbetsplatser.

Ironhand® är världens första aktiva mjuka exoskelett för handen, och den greppförstärkande handsken vann priset NASA Commercial Invention of the Year Award 2020. Den härmar användarens grepprörelser i händerna och ger extra styrka och uthållighet i greppet, vilket i sin tur hjälper till att spara arbetarens kraft och minska risken för förslitningsskador. Ironhand har visat lovande resultat när den testats inom tillverkning, och andra industriella arbetsplatser med hög risk för förslitningsskador. Som ett led i att vidareutveckla sin uppfinning släppte Bioservo en ny och förbättrad version av sin greppförstärkande handske den 7 juni 2021. Samtidigt lanseras den mycket användbara appen IronConnect Pro. Appen samlar in information från handsken när den är i användning och sammanställer uppgifterna i ergonomiska riskbedömningsrapporter för att spåra risken för skada och förhindra den.

Förbättrar livskvaliteten för arbetstagare som riskerar förslitningsskador
Bioservo Technologies utvecklade den kraftfulla exoskeletthandsken som en förebyggande åtgärd mot industri- och tillverkningsrelaterade skador, för att hjälpa ergonomer och anställda som utför repetitiva manuella arbetsuppgifter. Om en skada inträffar är det för sent att ingripa – det är det ofta svårt att återfå full användning av den nedsatta handen, vilket kräver längre sjukskrivning och ofta dyr rehabilitering. Ironhand 2.0 gör det möjligt att förhindra skador genom att hjälpa operatören att utföra repetitiva och monotona arbetsuppgifter, samtidigt som den samlar in data för att hjälpa ergonomer bedöma risken för skada i förväg. Den bästa ergonomen är den som arbetar med förebyggande åtgärder för att eliminera behovet av rehabilitering och minska eller helt undvika förslitningsskador och andra arbetsplatsskador.

Ironhand 2.0 – Håller människor starka, friska och effektiva
Ironhand är ett smart aktivt exoskelett, vilket innebär att handsken, med hjälp av sensorer placerade i handflatan, på fingertopparna och de mellersta falangerna, aktiveras när operatören börjar röra sin hand för att utföra en uppgift. För att ytterligare förbättra handskens funktionalitet används maskininlärning vilket gör att handsken lär sig av användaren och efter ett tag kan utföra en rörelse eller grepp bara användaren påbörjat det- efter att ha lärt sig hur operatören rör sin hand före och under en viss uppgift. Genom att systemet är anslutet till internet via 4G eller Wi-Fi skickar den kontinuerligt insamlade data som kan analyseras.
– Vi har öppnat upp för att använda Ironhand i många fler applikationer och arbetsuppgifter genom att lägga till och förbättra sensorer, öka hastigheten och skapa en mer naturlig kraftöverföring vilket gör handsken lättare att aktivera när du utför en mängd olika rörelser. Dessutom har vi förbättrat användarupplevelsen och komforten med bärlösningar som är mycket lättare att använda och justera för en optimal passform. Det här är bara några av de uppgraderingar vi har gjort läggs till Ironhand 2.0. Man kan nästan säga att det är en helt ny handske, säger Petter Bäckgren, VD, Bioservo.

Optimerad installation och användning via IronConnect Pro
Data som samlas in av handsken när den används skickas till molnet, där den används av IronConnect Pro, en sofistikerad applikation utformad för att ge en överblick över hur handsken används och maximera nyttan. Med applikationen kan du se vilken handske som används och var, vilken operatör som använder den, vilka grepp den utför och mycket mer. Dessutom kan appen analysera data för att skapa ergonomiska riskbedömningsrapporter. På så sätt kan du se om operatören riskerar en förslitningsskada innan den uppstår – så att du kan vidta åtgärder och förhindra skadan innan den inträffar. IronConnect Pro kan användas med både iOS och Android och kommer att släppas tillsammans med Ironhand 2.0.

Källa: Bioservo Technologies AB