Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Inreder dagens kontor med gårdagens möbler

Kvinna tittar på begagnade möbler hos Rekomo.
När företagen blir allt mer kostnads- och miljömedvetna hamnar en aktör som Rekomo i centrum. På Rekomo jobbar man enligt tesen att tänka andra hand i första hand, en idé som fler och fler tycker är attraktiv.  Begagnade kontorsmöbler är Rekomos specialitet och man kan erbjuda allt från en enstaka stol till hela kontor enligt kundens specifikationer.

Året var 1992 när Rekomo AB, under sitt tidigare namn Bafab, slog upp portarna i Göteborg. Sedan dess har företaget expanderat och finns nu även i Stockholm, Södertälje och Malmö. Rekomo hjälper företag att inreda klimat- och kostnadseffektivt genom att ta tillvara på resurser, tänka smart och agera grönt.
– Försäljningsmässigt riktar vi oss framförallt mot andra företag och offentlig sektor, men även privatpersoner är välkomna att titta in i våra lokaler, säger Jonas Åström som är VD för Rekomos verksamhet i Göteborg.

Helhetslösningar
Vi träffar honom i lokalerna på Flöjelbergsgatan där man som besökare slås av det omfattande utbudet, men också av i hur fint skick produkterna är. De som förknippar begagnat med slitet och nedgånget får lov att tänka om.
– Vi har som rutin att ångtvätta textilier, så som till exempel soffor och stolar innan de levereras till kund. Härutöver kan vi även klä eller lackera om möblerna om kunderna så önskar, en tjänst som brukar vara mycket uppskattad när kunden har mer specifika krav. Faktum är att vi står för helhetslösningar, vilket innebär att en kund kan kontakta oss med önskemål kring en hel kontorslokal, varpå vi tar fram allt det kunden önskar, transporterar det till kunden och monterar på plats. Vi kan förstås även köpa och hämta kundernas befintliga möbler, upplyser Jonas Åström.

Rätt i tiden
Mångas främsta skäl till att anlita Rekomo är, förutom de låga priserna som vanligtvis bara är hälften så höga som butikernas nypriser, den uteblivna miljöpåverkan som kommer av att man återanvänder.
– Man ska betänka att exempelvis ett nyproducerat höj- och sänkbart skrivbord enligt IVL – Svenska Miljöinstitutet – genererar hundra kilo koldioxidutsläpp, berättar Jonas.
Begrepp som cirkularitet och kretslopp är med andra ord sådant som genomsyrar verksamheten, vilket också reflekteras i företagets slogan: Vi inreder dagens kontor med gårdagens möbler.
Just miljöaspekten var något som imponerade på bland andra Volvo, dit man nyligen levererade möbler till fler än 500 arbetsplatser, lounge- och gemensamhetsytor med mera.
Bland andra stora kunder nämner Jonas Åström CGI som med sina cirka 350 medarbetare i Göteborg precis flyttat till nya fina lokaler och köpt alla möbler av Rekomo. Allt från receptionsdisk, soffor, fåtöljer och konferensmöbler till skrivbord och fikamöbler. Även Göteborgs Stad Kretslopp & Vatten tänker återbruk och möblerar en stor del av sina nya lokaler i Alelyckan med begagnade möbler från Rekomo.
– Vi har fullt upp hela tiden och vi märker att man allmänt lägger ett allt större fokus och värde i att vara miljömedveten, att kunden dessutom gör en rejäl kostnadsbesparing är en bonus. Att tänka andra hand i första hand ligger helt rätt i tiden, påpekar Jonas Åström.

Research: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson