Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Innovativ fastighetsautomation för framtiden

Granitor är en mycket mångsidig aktör inom allt som har med byggsektorn att göra. I Tranås har man ett starkt fokus på fastighetsautomation. Den största styrkan ligger i avdelningens förmåga att erbjuda skräddarsydda lösningar för en mängd olika branscher. Hållbarhet, och då specifikt energieffektivitet, är en viktig fråga, som både gynnar miljön och kundernas ekonomi.

På 80-talet träffade den svenske affärsmannen Lennart Wikström den etiopiske affärsmannen Mohammed Al Amoudi i Saudiarabien för att inleda ett samarbete i ett stort och komplext infrastrukturprojekt. För att kunna genomföra projektet förvärvade man ett antal bolag. Lennart fick ansvar för att skapa en gemensam företagsstruktur i Sverige. Under 1996 bildades således varumärket Midroc, som snart blev ett välkänt namn som förknippades med allt som har med byggande att göra. I januari 2022 bytte Midroc namn till Granitor, som idag är etablerade på ett stort antal orter och har många olika avdelningar. I Tranås har man funnits sedan 2000, då startades Tranåskontoret upp med fastighetsautomation, som senare utökades med elinstallation. Idag sysselsätter den växande verksamheten totalt 44 medarbetare, varav 22 är specialiserade inom fastighets-, industri- och process-automation.
– Vi har en mångsidig arbetsstyrka och det finns betydande erfarenhet inom företaget, säger Staffan Johansson, som är avdelningschef för Automation i Tranås och själv sitter på över 35 års erfarenhet av branschen.

Skräddarsydda lösningar
En av Granitors största styrkor ligger i förmågan att erbjuda skräddarsydda lösningar för en mängd olika sektorer, inklusive vatten och avlopp, industrin och fastighetsbranschen.
– Genom att arbeta med välkända PLC-system som SAIA, Beckhoff, Regin, Mitsubishi och ABB kan vi säkerställa en effektiv och anpassningsbar infrastruktur för varje kund, säger Staffan.

Granitor strävar efter att kunna erbjuda så bra lösningar som möjligt genom att dra nytta av sina olika etableringar i landet. Genom att befinna sig nära sina kunder blir man en stark lokal aktör, men man kan även samarbeta mellan de olika kontoren och avdelningarna för att hitta helhetslösningar som möter kundernas behov på bästa möjliga vis.

Hållbara lösningar
Som en branschledande aktör strävar Granitor efter att vara ett föredöme inom hållbarhet. I dessa tider, när energipriserna ökar, går hållbarhet hand i hand med ekonomiska fördelar. Staffan och hans kollegor arbetar mycket med att hitta lösningar som är energieffektiva och leder till energibesparingar åt kunderna.
– Genom att kontinuerligt utvecklas och anpassa oss efter marknadens behov strävar vi efter att positionera oss som en ledande aktör inom hållbarhet och innovation, avslutar Staffan.

Intervju: Lukas Fernholm
Text: Andreas Ziegler