Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Innovation, hållbarhet och människorna bakom framgångarna

Formteknik har varit verksamma sedan 1979 med att tillverka formverktyg för plast- och pressgjutning. 2021 blev företaget en del av amerikanska MGS och kommer nu att byta namn till MGS Anderstorp. Verksamheten har därmed breddats, men man har fortfarande samma starka fokus på innovation och hållbarhet. Man söker ständigt nya medarbetare, som utgör hjärtat av verksamheten.

Formteknik grundades 1979 och har alltså 45 års erfarenhet av tillverkning av formverktyg för plast. Idag är man en ledande aktör av formverktyg inom tillverkning av Caps & Closure-segmentet. Företaget har samarbeten med allt från Tetra Pak och Novo Nordisk till Eli Lilly. Innovation och utveckling har alltid varit avgörande för Formtekniks framgångar. 2016 gick man samman med ett danskt bolag och har sedan dess riktat sina krafter mot både konsument- och medicinsektorn.
– Vi är stolta över vår historia, men ännu mer spända inför framtiden, säger Jan Aronsson, som är företagets VD.

Det senaste kapitlet i Formtekniks historia inleddes 2021. Amerikanska MGS, som är kända för sina plastverktyg på den amerikanska marknaden, letade efter en europeisk partner och fann en sådan i Formteknik, som numera går under namnet MGS Anderstorp.
– Med fokus på medicinsektorn och en bred internationell räckvidd kommer MGS Europa vara spjutspetsen för MGS, säger Jan.

Kvalitet och miljö
MGS Anderstorp har alltid haft ett starkt fokus på innovation och kvalitet, vilket bland annat reflekteras av certifieringen ISO 9001.
– Våra servicetekniker reser världen runt för att säkerställa att våra verktyg håller högsta standard. Kvalitet är vårt signum och vi är stolta över att leverera det allra bästa marknaden har att erbjuda, säger Jan.

Hållbarhet integreras med kvalitet i företagets arbete, viket reflekteras av certifieringen ISO 14001.
– Genom att skapa modulära lösningar och använda återvunna material strävar vi efter att minimera vår miljöpåverkan. Vi tror på att uppdatera verktyg istället för att byta ut dem helt och hållet, säger Jan.

Hjärtat av verksamheten
Frågar man Jan vad den viktigaste nyckeln till framgång är, är svaret enkelt:
– MGS Anderstorp är en plats där människor är hjärtat av framgångarna.

När vi pratar med Jan i början av februari sysselsätter MGS Anderstorp 45 medarbetare. På den danska sidan sysselsätter företaget ytterligare 80 medarbetare. Företaget söker konstant kompetent personal med kunskaper inom CNC, kvalitet, konstruktion och projektledning.
– Vi är stolta över att kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner och strävar efter att vara branschens bästa arbetsgivare, säger Jan, som avslutar med att understryka vikten av att investera i sin personal.

Intervju: Ossian Wigton
Text: Andreas Ziegler