Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Inga lyft är omöjliga för RM Kranar

RM Kranar lyfter båt.
RM Kranar gillar utmaningar. Företaget är expert på att lyfta allt från pianon till hela hus. Lång erfarenhet, hög kompetens och fantastisk personal i kombination med rätt utrustning och ett brett samarbetsnät gör detta möjligt. RM Kranar etablerades redan på 80-talet och har trots sin långa historia ännu inte behövt tacka nej till ett enda uppdrag.

RM Kranar lyfter allt från maskiner och kassaskåp till hus och verkstäder, och kan även bistå med montage av hus och byggnader. I kundkretsen finns såväl byggföretag, ventilationsfirmor och industrier som privatkunder.
– Under senare tid är det just ventilationsfirmor som dominerat uppdragen. Det renoveras en hel del och idag står ju de stora ventilationsaggregaten allt som oftast på taken, säger Patrik Mårtensson som leder verksamheten i RM Kranar.
Han berättar vidare att man jobbar en hel del på uppdrag av UBA, Uno Borgstrand AB, som är en av de större aktörerna i regionen gällande glaskonstruktioner. Och samarbetet uppstod på ett minst sagt lite ovanligt sätt.
– Det var faktiskt så att deras ägare stannade bredvid oss vid ett rödljus. Det var där och då som den första kontakten togs och idag är de en av våra större kunder, berättar Patrik.

Rejäla resurser
RM Kranar är familjeföretaget som har funnits sedan tidigt 80-tal. Patrik Mårtensson tog över 2012 och sedan dess har omsättningen mer än femdubblats.
– Det har varit en fantastisk utveckling, konstaterar Patrik som spår att företaget kommer att fortsätta växa de närmaste åren.
Maskinparken består i dagsläget av sex kranbilar, en mobilkran och en mobil tornkran.
– Den sistnämnda var vi först med i Malmö, den kan vi ha lyftklar på bara en timme och den når då över ett niovåningshus och 52 meter in på taket eller gården, upplyser Patrik.
Han ser företagets långa erfarenhet och den breda kompetens som hans anställda besitter som dess främsta styrkor. Det har genererat många återkommande kunder.
– De vet vad de får när de anlitar oss. Vi jobbar aktivt för att få folk att trivas, personalen är det viktigaste man har, utan den finns inte företaget, påpekar Patrik.
Tack vare ett brett nät av samarbetspartner kan RM Kranar stå för 24-timmarsjour för akuta situationer. Man lagerhåller även en hel del produkter åt kunden, vilka lossas och transporteras till kunden i rätt tid för det aktuella projektet.

Nya lokaler
RM Kranar har funnits på Hammarvägen i Arlöv sedan 2011. Nästa år flyttar man dock till nya, fräscha lokaler med egen tvätthall och mer plats för framtida maskiner i Oxie/Kristineberg. Det främjar inte minst lagerhållningen som Patrik ser ökar för varje år som går.
Det råder över huvud taget positiva tongångar i verksamheten, men Patrik är noga med att inte låta den växa sig för stor, för att härigenom riskera att göra avkall på företagets personliga prägel.
– Vi kanske investerar i ett par maskiner till. Samtidigt jobbar vi kontinuerligt med att digitalisera verksamheten till ett för företaget anpassat system. På så sätt har vi full kontroll på debet och kredit, avslutar Patrik Mårtensson.

Research: Jan Olsson
Text: Örjan Persson