Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

I framkant kring kemikaliefri städning

Mats Johansson, VD på Orbotech Sweden AB.
I OrboTech Sweden AB jobbar man med en tydlig vision: att bli det företag som förändrar en hel bransch, och som utmanar alla att våga tänka nytt! Med handplockade produkter och tjänster kring modern, kemikaliefri städning går OrboTech i bräschen för hela städbranschen.
– Att få utveckla framtidstro, stolthet och glädje i städyrket är någonting vi verkligen brinner för, säger Mats Johansson, VD.

OrboTech Sweden AB tillhandahåller produktiva och innovativa produkter och tjänster i ett helhetskoncept med fokus på kemikaliefri städning. Bolagets ambitioner sträcker sig dock längre än så, i OrboTech strävar man efter att förändra helhetssynen i en städbransch som alltjämt brottas med traditionella tankesätt.
– Att städa är idag tungt och belastande, så genom att införa metoder som innebär lättsammare städmaskiner, smartare moppsystem, uteslutning av kemikalier etcetera vill vi successivt vrida uppfattningen och höja statusen för städyrket. Städning ska omges av en positiv anda, och att få bidra till stolthet och glädje är någonting vi verkligen ser som vår uppgift, slår Mats Johansson, VD, fast.

Ledande i Norden
OrboTechs helhetskoncept spänner över såväl produkter som utbildning och service. Bolaget är idag den ledande aktören i Norden beträffande kemikaliefri städning med produkter som är handplockade och anpassade för modern och professionell lokalvård.
– För oss är det viktigt att eliminera alla kemiska rengöringsmedel, och detta gör vi samtidigt som vi förbättrar städkvalitén. Alla våra produkter ligger i topp vad gäller teknik, funktion, prestanda och hållbarhet, och de kompletterar varandra till en enkel, lättförståelig, motiverande städprocess, förklarar Mats Johansson.
Han berättar att OrboTech företräder två system som fullständigt revolutionerar den traditionella städningen – UltraH2O och Tersano; ett ultrarent vatten samt ozonförstärkt vatten.
– Enklare, snabbare, och samtidigt fritt ifrån virus och skadliga bakterier
Ett annat intressant område är utvecklingen av automatiserade städlösningar.
– Vi är såklart också väldigt engagerade kring ”städmaskinsrobotar”, och detta är ett område där vi nu lägger ett stort engagemang, berättar Mats Johansson.

Utbildning och service
OrboTech står också för utbildningsinsatser.
– Vi noterar att städbranschen befinner sig i en förändringsfas, det börjar råda brist på duktiga lokalvårdare, och i det avseendet vill vi kunna bidra till en positiv utveckling och göra yrket mer attraktivt., säger Mats.
– Dels gör vi det genom våra kontor och showrooms i landet som verkar som inspirerande mötesplatser för framtidens lokalvård, och dels genom vår egen utbildningsavdelning där två av våra medarbetare är erfarna, välrenommerade utbildare. Men såklart också genom att stötta vid implementering av nya städmetoder, tillägger Mats.
Beträffande service jobbar OrboTech med egna servicetekniker som med fullt utrustade servicebilar snabbt kan vara på plats hos behövande kunder. Bolaget företräder ett brett sortiment av tillbehör och reservdelar och erbjuder härutöver funktionsgaranti som sträcker sig från sex månader till fyra år, beroende på kundens behov och önskemål. Denna omfattar förebyggande service, reparationer, reservdelar och akututryckning.

Innovation, kunnande, framåtanda
Städbolagen är viktiga för OrboTech som kunder, men också som medspelare och samarbetspartners. Mats och hans medarbetare verkar ofta för att starta och driva olika projekt för att förbättra städprocesserna tillsammans med sina kunder.
– Man väljer nog oss då vi vill stå för innovation, kunnande och framåtanda. Vi tillfrågas till exempel regelbundet om att hålla föreläsningar i olika seminarier då man uppskattar våra ansträngningar att förändra synen på hela städbranschen, säger Mats Johansson.
OrboTech servar kunder över hela Sverige och har tydliga ambitioner om att etablera fler kontor och lokala mötesplatser, det man kallar för OrboTech Centers.
– Det känns stimulerande att bidra till en bransch under stark utveckling, inte minst kring tekniska lösningar. Det gäller att vi hela tiden är på tårna och utvecklar verksamheten. På så sätt håller vi oss i framkant, påpekar Mats Johansson.

Research: Arn Omanovic
Text: Örjan Persson