Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Hyrbilsfranchise söker nya franchisetagare i Skåne

Hyrbilsdepån har idag 13 olika anläggningar runtom i landet. Affärsidén bygger på att kunna erbjuda låga priser och förmånliga avtal för långtidshyrning, vilket man kan göra bland annat tack vare att man skär ner på sina utgifter genom att ha egen verkstad och egen biltvätt. För tillfället ser man sig om efter potentiella franchisetagare i framförallt Skåne.

Peter Olausson har sysslat med biluthyrning sedan 2006, när han och hans bror öppnade sin första depå i Falkenberg med tre bilar. 2010 öppnade de en depå i Halmstad och 2012 öppnade de ytterligare en depå i Varberg. Tidigare jobbade Peter inom lågprissegmentet i dagligvaruhandeln. Han tog med sig lågpristänket in i hyrbilsbranschen. Det var dock inte lätt i början.
– De flesta företag som har hyrbilar brukar ha det som ett komplement. Vi startade den omvända och hårda vägen med en vision med lågpristänk. Men vi lyckades! säger Peter.

2018 anslöt de sina depåer till Hyrbilsdepån, som är en franchisekedja med totalt 13 anläggningar runtom i landet. Numera driver de även en depå i Göteborg och ansvarar därmed för 4 av de 13 anläggningarna.

Hyr ut och säljer
Hyrbildepån har flera verksamhetsben. 50 % av all uthyrning av bilar är långtidsuthyrning, där man hyr ut bilar ett år eller längre. 85 % av all långtidsuthyrning är mot företag och myndigheter. Man har bland annat ett ramavtal med Varbergs kommun. Man är väldigt flexibla med sina avtal.
– Vi har till exempel arbetsfordon, varav många är pickup-bilar. Säg att ett företag har en provanställd eller bara behöver en bil under ett år, då är det bättre att hyra bilen över en period. Om man vill ha bilen efter den tiden, kan vi lägga om avtalet och sälja bilen. Vi kan nästan alltid göra om avtalen och skräddarsy efter kundernas behov, berättar Peter.

Hyrbilsdepån säljer även bilar. Urvalet anpassas efter kundernas behov. Det är allt från de billigaste tänkbara bilarna till lyxiga sportbilar.
– Vi tar även emot inbytesbilar för att kunna erbjuda en större helhet, berättar Peter.

Egen verkstad och biltvätt
För att kunna erbjuda låga priser behöver man arbeta för att skära ner på utgifterna. På Hyrbilsdepån har man löst detta genom att ha egen verkstad, biltvätt och rekond, där man lagar, servar och tvättar och rengör bilarna när de kommer tillbaka från kunderna.
– Vi erbjuder även klassisk service. Eftersom vi har så många olika bilar i vår fordonsflotta är verkstaden inte bunden till något märke, utan servar i stort sett alla bilar, berättar Peter.

Eftersom man har ramavtal med Varbergs kommun fick man frågan om man skulle vilja ansöka om upphandling för att tvätta kommunens alla bilar, vilken man vann.

Nya franchisetagare sökes
Det senaste tillskottet till Hyrbilsdepån är en depå som öppnades av en franchisetagare i Luleå. Peter sitter med i Hyrbilsdepåns ledning och berättar för oss att man just nu har många intressenter runtom i landet.
– Just nu ser vi över region Skåne, som är en marknad vi ser stor potential i. Vi söker intressenter i området, berättar Peter.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler