Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Hög kapacitet inom industriservice och stålkonstruktioner

Medarbetare på Sandbergs Smide & Mekaniska jobbar i verkstad.

I Sandbergs Smide & Mekaniska AB finns en bredd och kompetens sedan sent 1800-tal, vilket få aktörer i branschen kan matcha. Idag tillverkar man allt från smidesdetaljer till tunga stålkonstruktioner, samtidigt som industriservice i form av såväl nytillverkning som reparationer och underhåll utgör en väsentlig del av verksamheten. Bygg- papper-, massa-, och livsmedelsindustrin är några av de branscher som upptäckt bolagets höga kapacitet.

Svensk Leverantörstidning träffar Jonas Sandberg, som äger och driver företaget Sandbergs Smide & Mekaniska AB. Företaget startades redan 1898av Jonas farfars far, Nils Sandberg, och har gått i arv sedan dess.Sandbergs Smide & Mekaniska ägs av Jonas sedan 2007 och är ett av Bromöllas äldsta familjeägda företag.
Jonas berättar att man idag har 10 fastanställda och därtill ett stort nätverk som gör det möjligt att mobilisera mer personal vid behov. På samma sätt blir Sandbergs Smide & Mekaniska anlitade av sina samarbetspartners.
– Att arbeta på detta sätt med våra branschkollegor breddar vårt kompetensområde och ökar den debiterbara tiden samtidigt som det gör oss alla mer eftertraktade på marknaden. Vi är ett företag som har fullt upp och jag sköter det kamerala, jag har kontakt med våra kunder och är drivande i våra pågående projekt, säger Jonas och berättar att han även hoppar in och arbetar operativt i projekten.
– Detta gör att jag har kontakt med hela processen,och det gör arbetet både mångsidigt och omväxlande. Branschen är i en expansiv fas och har en stor framtidspotential, säger Jonas.

Har omsatt 450 ton stål på ett år
På ett år har Sandbergs Smide & Mekaniska AB omsatt 450 ton stål.
– Vi kan byggnadsstål, balkar, pelare och plattor med mera. Detta är en viktig del av vår verksamhet, intill industriservicejobben. Vi har en stor kranbil som gör att vi kan montera stålet i egen regi utan att vara beroende av andra, säger Jonas.
Även svetsningen löper som en rödtråd genom hela företagets verksamhet.
– Vi svetsar i svart och rostfritt stål och till viss del i aluminiumlegeringar, säger Jonas.
En av Sandbergs Smide & Mekaniskas stora styrkor är också att göra en stor arbetsinsats inom en så kallad begränsad stopptid.
– Vi är med och planerar stora industrijobb där driften enligt plan står still en kort tid, och sköter allt från logistik till kranar, material, personal och säkerhet i form av riskanalyser gällande arbetsmiljön. Just säkerhet är otroligt viktigt för oss på Sandbergs Smide & Mekaniska AB.Det finns många riskfaktorer i vårt dagliga arbete på ute byggen och inom den tunga industrin och då gäller det att förutse dessa risker i möjligaste mån och arbeta för att de förebyggs, säger Jonas.

Utför arbeten med rätt certifieringar
En omfattande kontrollfunktion för att leverera tunga stålkonstruktioner är certifieringar.
– Vi tillverkar stålkonstruktioner enligt en ISO certifiering som heter EN1090,vilken innebär att vi kan CE-märka och prestandadeklarera våra produkter. Våra certifieringar medför att vi kontinuerligt genomgår utbildningar och har uppföljningar, säger Jonas.
Sammantaget har Sandbergs Smide & Mekaniska AB närmare 30 godkända certifieringar inom svetsning. De har certifieringar enligt SS-EN 287-1,EN1090-1, EXC 1, EXC 2 samt ISO 3834-3 för stålbyggnationer.
– Vi har även andra typer av certifikat såsom SSG, Heta arbeten, höghöjdsarbeten, Truck och travers med mera, säger Jonas.
Att det går bra för Sandbergs Smide & Mekaniska förklarar Jonas bland annat med att företaget har en lång erfarenhet och kompetens kombinerat med en riktigt duktig personal och bra samarbete i arbetslaget.
–När våra kunder ringer oss ska de veta att de får hjälp och att vi alltid håller en hög standard. Vi har fem fullutrustade servicebussar som kan lösa många av de utmaningar som vi ställs inför ute hos våra kunder, säger Jonas.
Jonas vision är att fortsätta bygga ett starkt företag med kompetenta medarbetare som trivs på sin arbetsplats.
– Vi har ett samarbete med industriprogrammet i Sölvesborg och flera av våra anställda har tidigare praktiserat hos oss.
Sandbergs Smide & Mekaniska blev även nominerade till årets företagare i Bromölla i år.
– Vi levererar på utsatt tid och är engagerade hela vägen från ledningen till medarbetarna som är ute på fältet. Jag vill gärna lämna över ett seriöst och välfungerande företaget till mina barn en gång, avslutar Jonas Sandberg.

Research: Peter Hägg