Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Hög kapacitet i expansiv byggfirma

Entré till tegelbyggnad, byggd av Järletoft Bygger.

Östra Göinges största byggföretag är AB Järletoft Bygger. Det expansiva byggföretaget har utvecklats från en lokal aktör till ett bolag med uppdrag över stora delar av Sverige. Med ett starkt personligt engagemang och lång erfarenhet blir man det lilla företaget med de stora resurserna, och med ett byggkoncept som innefattar allt från bostäder till skolor och kommersiella lokaler.

Vi träffar Jan-Eric och hans son Martin Järletoft som tillsammans står bakom Östra Göinges största byggföretag. Det startades av den förstnämnde 1994 mitt under brinnande lågkonjunktur, men satsningen har visat sig vara helt rätt. Brobyföretaget AB Järletoft Bygger har gjort en imponerande resa från ett lokalt byggföretag till en välanlitad entreprenör i stora delar av landet.
– Vi arbetar i hela södra Sverige, företrädesvis i Skåne och Blekinge där våra kunder ofta är kommuner och företag. Vi erbjuder både totalentreprenad och delad entreprenad med samordning, upplyser Jan-Eric som är bolagets VD medan sonen Martin är projektledare/arbetsledare.
I företaget är också dottern Malin verksam som arkitekt.
– Det är få byggföretag som kan erbjuda detta. Tack vare Malin kan vi erbjuda kunderna snabba lösningar inhouse, det är en enorm styrka för oss, säger Jan-Eric.

Återkommande kunder
Offentliga byggnader, skolor, butiker och industrier – Järletoft Bygger jobbar med alla och står för kompletta totalentreprenader. Bland uppdragsgivarna finns således stora industriföretag, affärskedjor, kommuner och privatpersoner.
– Vi håller samman hela projekt och levererar en helhet, vilket vi vet att våra kunder uppskattar och värdesätter. Vi lyssnar alltid på kundens önskemål, vad de vill ha och vilka behov de har, varpå vi erbjuder olika förslag. Genom att vara aktiva och titta på alla aspekter har vi byggt en krets med många återkommande kunder och många som kontaktas oss via rekommendationer, säger Martin Järletoft.
Han berättar att de just har färdigställt ett äldreboende år Riksbyggen, ett projekt som blev nominerat till Årets omsorgs- och äldreboende i Knislinge Västanvid. Nu håller de på att bygga Skogsbrynets äldreboende i Sibbhult för samma uppdragsgivare, och de har tidigare i år jobbat en hel del på uppdrag av Ballingslövs Kök, ett uppdrag på en sammanlagd yta av 13 000 kvadratmeter. Ikano Fastigheter är en annan återkommande uppdragsgivare.

Eget fastighetsbolag
I AB Järletoft Bygger ingår också systerföretaget Järletoft Fastigheter som äger och förvaltar bostadsfastigheter och företagslokaler i och omkring Broby. I dagsläget kan man till exempel erbjuda 16 exklusiva marklägenheter vid Helge å. Ambitionen är att utveckla fler liknande områden och härigenom kunna erbjuda ännu fler bostäder.
Beträffande bygguppdragen finns många både små och stora projekt planerade.
– Vi står inför spännande utmaningar och har en ambition att möta fler företag och kommuner. När vi breddar vårt kontaktnät och stärker kommunikationen med kunder och samarbetspartners lägger vi också grunden till fortsatt god utveckling, konstaterar Jan-Eric och Martin Järletoft.

Intervju: Peter Hägg
Text: Örjan Persson