Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Hög kapacitet hos expert på rostfria lösningar

Ferreo är företaget att samarbeta med när det handlar om riktigt stora objekt i rostfritt. Här jobbar man med skräddarsydda lösningar av hög kvalitet, vilket har attraherat kunder inom såväl livsmedels- som läkemedels- och processindustrin.

Direkt vid ankomsten till Ferreos fabrik inser man att det här bolagets specialitet är riktigt stora rostfria konstruktioner. Besökaren möts av ett antal värmeväxlare modell större, närmare bestämt cirka 20 meter långa och tre meter i diameter. Så har det dock inte alltid varit, enligt Mads Klyhn Johannsen, delägare och direktör för Operation & Quality.
– I fabriken, som faktiskt firar 70 år i år, har man från början sysslat med traditionellt smidesarbete, för att sedan allt mer övergå till kundanpassade lösningar. Idag bygger och utvecklar vi en mängd olika konstruktioner tillsammans med våra kunder, upplyser han.
Det kan till exempel röra sig om stora filteranläggningar, torklösningar, trycktankar, cyklonrenare, silotankar och mycket mer, och i princip allt konstruerar och bygger man själva.
– Den enda begränsning vi har är egentligen storleken på vår port och vilka storlekar som är tillåtna att frakta på väg, säger Mads som har en masterexamen i ekonomi och ansvarar för hela produktionskedjan och processoptimering.

Svenska marknaden lockar
Frank Nielsen är delägare och direktör för Sales & Technology. Han är kemiingenjör i grunden och en välkänd person bland såväl livsmedels- som läkemedels- och processindustrin. Han har arbetat på uppdrag av ett flertal av Sveriges mest kända industrier och ser därför positivt på att jobba i Sverige.
– Vi ser hela Norden som vår hemmamarknad och är mycket intresserade av nya uppdrag. Sverige som ligger närmast är av naturliga skäl en mycket intressant marknad för oss, påpekar Frank Nielsen.

Dokumentation och spårbarhet
Ferreo har en välfylld meritlista med uppdrag för allt från kommunala vattenverk till livsmedelsindustrin. En av de större kunderna är Wärtsilä för vilka man har producerat NLG-tanklösningar. Man har också tagit fram värmeväxlare till industrier över hela världen.
– Vi har funnits i många år. Med vår egen ingenjörsavdelning kan vi tillsammans med kunden komma fram till vilken rostfri variant som ska användas för varje enskilt objekt. Vi talar kundens språk och kan alltid ta fram en optimal lösning, säger Mads Klyhn Johannsen.
Han berättar att Ferreo just nu levererar en cyklonrenare på 125 ton, 25 meter lång och 6 meter i diameter till en kund. Denne, liksom alla andra kunder, erhåller ett personligt lösenord till företagets app där kunden kontinuerligt kan följa produktionen från första plåten som valsas till slutmontering och transport. Allt dokumenteras i bild och med olika testresultat. Vid leveransen får kunden en pärm där allt dokumenteras med full spårbarhet.
– Vi har kapacitet att producera riktigt stora objekt, men har inga begränsningar för hur små de kan vara. Inget projekt är för litet för oss, även om vi har valt att specialisera oss på större lösningar, avslutar Frank Nielsen.

Text och research: Bengt-Olle Persson