Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Historia och framåtanda i flexibel legotillverkare

Bo och Åse Holmander-Mehlin på Holmanders Smides & Mekaniska Verkstad

Sydsveriges industrier har i AB Holmanders Smides & Mekaniska Verkstad en sedan länge väletablerad legotillverkare av små och stora maskinkomponenter. Lång erfarenhet och stort kunnande, i kombination med ändamålsenliga maskiner, gör att Holmanders alltid kan ta fram en skräddarsydd lösning utifrån varje förfrågan.

Ända sedan 1960-talet har Skurups kommun varit berikad med en gedigen legotillverkare av små och stora maskinkomponenter, med anor från slutet av 1800-talet. AB Holmanders Smides & Mekaniska Verkstad tillverkar detaljer i korta serier upp till ett 20-tal artiklar, med hjälp av skärande bearbetning och svetsning i de flesta material, allt från plast och vävbakelit till seghärdningsstål och verktygsstål.
– Vi kan möta alla typer av förfrågningar kring exempelvis fixturer, prototyper och reservdelar, men även specifika verktyg. Det händer även att boende i närområdet knackar på när de vill ha hjälp med exempelvis grindar eller grillar, berättar Niclas Engström som leder verksamheten tillsammans med makan Sanna Trell.

Tvekade inte att ta över
Fram till i mars förra året drevs AB Holmanders Smides & Mekaniska Verkstad av Bo och Åse Holmander-Mehlin. När duon ville gå vidare i yrkeslivet köptes verkstaden av Sanna och Niclas, varav den sistnämnde arbetat som anställd i firman. Sanna, som kommer från en företagarfamilj, berättar att hon och Niclas inte tvekade när de blev erbjudna att ta över Holmanders.
– Det är ett företag med en gedigen historik och ett sedan länge väl inarbetat varumärke. Vi tvekade aldrig på att ta över och valde att behålla företagsnamnet som fortfarande är synonymt med kvalitet och flexibilitet bland våra kunder. De vet att vi alltid kan leverera en komplett lösning, säger Sanna.

Komplett maskinpark
Trots verkstadens långa historik innefattar den förstås, utöver traditionella verktyg och utrustningar, även moderna maskiner, såsom CNC-svarv och en flerop-maskin. Niclas, som spenderar större delen av sin tid i verkstaden tillsammans med företags två andra anställda, berättar att man ända sedan han och Sanna tog över har haft fullt upp.
– För närvarande tillverkar vi till exempel komponenter till ett företag som producerar plastpåsar, samt komponenter till vibrationsmaskiner som används inom bland annat lantbruket, berättar Niclas, som liksom sin fru har all anledning att se ljust på företagets framtid.
– Med den befintliga maskinparken har vi kapacitet att ta oss an ännu fler projekt framöver. Vår ambition är att successivt öka produktionen och på sikt även nyanställa personal, avrundar Sanna Trell.

Intervju: Axel Eriksson