Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Hermansson Gräv är kraftbolagens förlängda arm

En stor kran från Hermansson Gräv jobbar på rapsfält.

Ända sedan mitten av 1960-talet har Hermansson Gräv varit ett välkänt begrepp i branschen för olika typer av markentreprenader. Under senare år har företaget specialiserat sig på grävning och plöjning åt kraftbolagen, men företagets tjänsteutbud innefattar även såväl linjearbeten som grus- och maskintransporter.

Det är Per Hermansson som driver anrika Hermansson Gräv AB, men det var hans far Börje som tillsammans med sin bror etablerade företaget redan 1965.
– Vi jobbar huvudsakligen med grävning och plöjning åt kraftbolag. Vår specialitet är kabelplöjning, men vi utför även linjearbeten med liftar på maskinerna. Härutöver kan vi även erbjuda maskin- och grustransporter, krankörningar med mera, säger Per och berättar att den ena kranen har en räckvidd på drygt 40 meter.
Per har ett förflutet i bolaget sedan 1993 och drev det länge tillsammans med sin far. Sedan ungefär fyra år tillbaka står han ensam vid rodret och sedan dess har företaget vuxit med fler anställda.
– Det var inga problem att ta över efter alla år bredvid min far. I samma veva fick vi ett uppdrag av Hagfors kommun gällande 7,8 mil fiberläggning. Det arbetet påbörjade vi för två år sedan och det kommer att bli klart efter sommaren.

Stora projekt
Eon och Vattenfall är vanliga uppdragsgivare för Hermansson Gräv. Företaget ligger även bakom fibernäten i Årjängs och Arvikas kommuner.
– Det har blivit en hel del arbete kring fiber under senare år, men för närvarande har vi stort fokus på grävning för ledningar och kablar. Vi flyttade till exempel en kraftledning på Northvolt-anläggningen i Skellefteå och har även varit delaktigt i bygget av en stor vindkraftspark i Sundsvall. Skellefteå Kraft är ytterligare en uppdragsgivare och vi har också jobbat med utländska kunder. Till och från verkar vi även i Norge, berättar Per Hermansson.

Omfattande maskinpark
Hermansson Gräv förfogar över ett 20-tal maskiner och två lastbilar. Här finns särskilda traktorgrävare för linjemontage och en helt ny John Deere 1510 som Hermansson Gräv faktiskt var först i världen med att införskaffa. Per framhåller också en helt nyinköpt Huddig 1260D CABLE, men förstås också den duktiga personalstyrkan. Alla anställda har ESA 14-behörighet och kranförarna är certifierade för säkra lyft.
– Just nu har vi tre maskiner och en dumper stationerade på vindkraftsparken i Hedemora där det byggs för fullt just nu. Här jobbar vi med matning av en 36-kilovoltsledning. Just uppdrag kring kraftledningsbyggen är något vi verkligen kan och vill ha fler av i framtiden, säger Per Hermansson.

Research: Peter Hägg
Text: Örjan Persson