Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Helhetskoncept och hög service inom fiber

Fiber, som ska installeras av Svensk Optoteknik.

Svensk Optoteknik AB utför pålitliga fiberinstallationer i många värmländska kommuner. Det nya och expansiva företaget har vuxit på en marknad som kännetecknas av modern teknik och nya lösningar. Här erbjuder Svensk Optoteknik AB hög service, stort tekniskt kunnande och bred erfarenhet.

Svensk Leverantörstidning träffar Tommy Andersson, ordförande, och Niclas Gustafsson, VD, som tillsammans äger och driver Svensk Optoteknik AB. Företaget är beläget i Säffle och det är också här vi ses på ett café för en intervju. Tommy och Niclas berättar om ett innovativt företag som ständigt antar nya utmaningar.
– Vi bildade företaget 2016 och startade upp verksamheten 2017, då vi precis avslutat våra anställningar på vår tidigare arbetsplats. Vi hade med oss mycket branschkunskap och vi fick till och med en del uppdrag av vår förra chef, som vi hade en öppen dialog med. Så vi började helt enkelt ta uppdrag i egen regi, berättar Tommy och Niclas.
Idag har Svensk Optoteknik modern maskinpark med två kabelplogar och en grävmaskin.
– Vi arbetar främst åt kommuner med allt inom fiberbyggnation, från projektering till förläggning av kanalisation till fiberblåsning och installation. Vi verkar ofta som underleverantörer och arbetar med fiberinkoppling till byggnader, till exempel villakvarter, berättar företagsledarna.
Svensk Optoteknik bygger och installerar också fastighetsnät till större fastigheter och lägenhetshus, både fibernät och traditionellt kopparnät.
– Företag som hör av sig till oss och som behöver hjälp gör det oftast i samband med att de beställt fiberanslutning från en kommun. Men vi hjälper även företag som expanderar och behöver förlänga sitt nätverk, eller som bara behöver uppgradera sitt befintliga.
Svensk Optoteknik har precis blivit färdiga med 8 lägenhetshus om 66 lägenheter i Arvika, där de skött allt från projektering och förläggning av kanalisation till installation.
– Vi har även erbjudit slutkunderna en lösning där vi förlängt nätverket inne i lägenheterna genom kopparnät till vardagsrum för en lättare anslutning till TV, berättar Tommy och Niclas.

Prioriterar en god dialog med kunden
Svensk Optoteknik träffar kunden på plats innan arbetet påbörjas och därefter är man med under hela resan till fiberinstallationen är slutförd. Man erbjuder helt enkelt helhetskoncept. Företaget har en bred kompetens och har bland annat tekniker som är duktiga på att installera fiber vid nyinstallation. Idag är man nio anställda och därtill ett par behovsanställda som förstärker när det behövs.
– Ofta är det en och samma person som har hela dialogen med kunden, och här är vi lite unika, detta är uppskattat och ger en väldigt god service. Våra största kunder är kommuner och nätägare, men vi tar alltid själva kontakt med slutkunden och går igenom arbetet och vad man behöver tänka på, säger Tommy.
Svensk Optoteknik arbetar ofta i exempelvis Arvika, Kil och Forshaga. Företaget har samarbeten med många värmländska kommuner.
– När våra uppdrag är slutförda är det upp till slutkunden att själv välja operatör, vem som ska leverera tjänsten för att kunna nyttja fibern. Och om kunderna vill ha nätverkskablar dragna inuti villorna, arbeten som inte går via kommunen, så ordnar vi det också. Det kan vara kablar till tv, kontor och barnens datorer, säger Niclas.

Är redo att ta sig an framtidens teknik
Tommy och Niclas berättar att man kontinuerligt återinvesterat i företaget för att utveckla verksamheten.
– Vi kompletterar varandra bra när det kommer till att driva verksamheten. Vi sköter både administration och är ute på fältet, där Tommy verkar som arbetsledare. Redan samma år som vi startade anställde vi två personer, och på den vägen är det, vi har expanderat successivt.
Svensk Optoteknik har hittat onekligen rätt inom branschen, med rätt personal och rätt maskiner. I framtiden, när mycket fiber är utbyggt, vill företaget ta sin verksamhet vidare inom nätverk och relaterad utrustning.
– 5G, och att skapa smarta hem, är något som vi gärna vill jobba med. Det kommer också alltid behöva utföras servicearbeten inom fiber, och vi har hög kompetens och erfarenhet inom felsökning samt avhjälpning.
Svensk Optoteknik har sex fibersvetsar, många olika mätinstrument och även fibercertifikat.
– Varje tekniker ska kunna göra allt och här håller vi oss uppdaterade, tekniken förnyas hela tiden. Vi vill fortsätta utvecklas och tar gärna fler arbeten för nätägarna i framtiden, avslutar Tommy Andersson och Niclas Gustafsson.

Research: Peter Hägg