Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Hästlastbilar för alla behov och plånböcker

Rasmus Palmgren har varit aktiv inom ridsporten under hela sitt liv. För två år sedan grundade han Equiteres som bygger, säljer, servar och reparerar hästlastbilar. Tanken med verksamheten är att alla som sysslar med ridsport ska kunna hitta ett prisvärt alternativ för sina hästtransporter och underhåll för dessa.

Rasmus Palmgrens intresse för ridsporten började tidigt och han började tävla i tidig ålder hemma i Finland och fokuserade då främst på hoppning. Intresset för sporten ledde så småningom till att han flyttade till Tyskland, där han jobbade med hästar och fortsatte tävla. För fem år sedan flyttade han med sin flickvän, som tävlar internationellt, till Sjöbo.
– Det var naturligt att etablera sig i Sjöbo med tanke på hästtätheten i kommunen. Det märks att Sjöbo kommun verkligen vill stötta näringslivet inom hästsport. Vi fick bygglov för vårt nybyggda ridhus och stall utan svårigheter, berättar Rasmus.

Hästlastbilar
2020 grundade Rasmus Equiteres AB, som sysslar med att bygga hästlastbilar. Det kändes som ett naturligt steg att bli påbyggare eftersom hans familj har haft ett åkeri och en verkstad hemma i Finland. Intresset för lastbil har alltid funnits i familjen. Efter att ha varit ute på vägarna med hästar vet han hur viktigt det är med ordentligt byggda hästtransporter.
– Det handlar ju dels om hästens och ryttarens säkerhet. Utöver säkerhetsfrågan handlar det mycket om att hästtransporter ska vara av hög kvalitet. För det finns inget värre än att bilen strular mitt i Europa. Det kan förstöra mycket. Det har hänt mig, dock inte med min egen bil, säger Rasmus och skrattar.

Rasmus upptäckte snart att det inte bara fanns ett stort behov av hästtransporter och hästlastbilar, utan även reparationer och service av hästtransporterna, vilket har blivit en stor del av verksamheten.

Rätt lösning
Hästtransporterna som Equiteres säljer ligger för det mesta på 500 000 – 1 500 000 kronor, men det skiftar en del. Rasmus gör alltid sitt bästa för att hjälpa kunder som har ett lika brinnande intresse för ridsporten som han själv har.
– Det finns något för alla, både i storlek och pris. En bra hästlastbil ska inte vara något man bara kan ha om man har mycket pengar. Det är trots allt ett verktyg för att bedriva sin verksamhet. Då gäller det också att det finns något för alla, säger han.

Säkerhet och funktionalitet går före allt annat. Utöver dessa två aspekter kan man utgå från kundernas specifika förutsättningar och behov.
– Det gäller att hitta rätt lösning för varje kund. Många kanske har en tanke om vad de vill ha, men vet kanske inte exakt vad som är bäst, sett till funktionalitet. Med vår erfarenhet kan vi lotsa kunderna fram till en bra lösning, säger Rasmus.

Equiteres har en internationell kundkrets. Man har flest kunder i Sverige och Tyskland, men har även många kunder i exempelvis Österrike, Danmark och Finland.
– Tillväxten har varit bra och ökar hela tiden. Alla kunder är återkommande. Det är jättekul och känns som ett kvitto på att vi gör något bra, avslutar Rasmus.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler