Här är värmlänningarna som har specialiserat sig på stora jobb i små serier
I Kristinehamn finns ett relativt ungt företag vars drivkraft ligger i kundanpassad produktion med utmanande tillverkningskrav. Aston Harald Mekaniska Verkstad AB har sedan starten 2020 vuxit sig starkt och är idag en ledande aktör inom avancerad industriell tillverkning för områden som marin, rymd, energi och försvar.
Michael Olsson, företagets medgrundare och vd, har en gedigen bakgrund inom marinindustrin. Hans tidigare erfarenheter, av bland annat tillverkning av avancerade fartygspropellrar på Rolls Royce, har varit avgörande för att forma Aston Harald Mekaniska Verkstad till det företag som det är idag. Han menar att en av företagets styrkor är just deras kompetens att hantera komplexa produkter som kräver avancerad svetsning, maskinbearbetning och montage med höga kvalitetskrav:
– Kvalitet är inte bara ett begrepp för oss, det är en grundsten. Genom att ha strikta kontrollrutiner i varje steg av produktionen säkerställer vi att våra kunder alltid får produkter som de kan lita på, säger han.
Företaget levererar till några av de mest krävande branscherna där precision och hållbarhet är helt avgörande. Kvalitetsarbetet genomsyrar hela produktionen. Alla tillverkade komponenter genomgår noggrann kontroll och dokumentation, vilket säkerställer kvalitet och spårbarhet i varje led. Mycket av kontrollarbetet görs på plats av utbildad och certifierad personal och resten utförs av utomstående certifierade aktörer.
Rymliga anläggningar för avancerad tillverkning
Fabrikerna, som ligger i områdena Höje och Gustavsvik i Kristinehamn i Värmland, har en total fabriksyta om 12 600 kvadratmeter. De är utrustade med avancerade lyftsystem och maskiner som kan hantera detaljer upp till fyra meter höga och med en svarvdiameter på upp till 3500 millimeter.
Maskinparken är utrustad med tre-, fyra- och femaxliga fräsmaskiner, vertikala och horisontella svarvar och långhålsborr för längder upp till 12 meter. I svetsverkstaden utförs, förutom de vanligaste svetsmetoderna, som migmag, tig och mma i olika material, även värmebehandling för både lokal förvärmning och av hela objekt. Under 2023 installerades en industriugn som klarar att förvärma gods med en vikt upp till 15 ton.
Mindre komponenter outsourcas till företagets samarbetspartners. Aston Harald Mekaniska specialiserar sig istället på kundanpassad produktion av medelstora till stora komponenter i små serier hemma i sina egna produktionslokaler.
Trygghet i samspelet mellan ledning och personal
Sina tidigare arbetslivserfarenheter har Michael Olsson tagit med in i sitt nuvarande ledarskap. Aston Harald är känt för sin platta organisationsstruktur, där ledningen har ett nära samarbete med medarbetarna. Michael menar att det skapar en trygg arbetsmiljö där alla känner att deras kunskaper tas tillvara och respekteras.
– Jag vill skapa en arbetsplats där vi kan fokusera på det vi är bäst på: avancerad tillverkning. Det uppnår vi med kompetent personal och tryggt ledarskap. Det är viktigt att våra medarbetare ska känna att de har mandat i arbetet och inte känner sig toppstyrda, säger han.
En arbetsplats för framtiden
Trots den snabba tillväxten ser Aston Harald Mekaniska flera utmaningar framöver. Den största utmaningen är att hitta rätt kompetens för att kunna fortsätta växa i samma takt.
Företaget har idag 80 anställda och satsar stort på att rekrytera och utbilda nya medarbetare. Inom de kommande åren planerar de att anställa ytterligare 15–20 nya medarbetare för att möta den ökande efterfrågan. De yrkeskategorier som företaget har störst behov av är maskinoperatörer, svetsare, montörer och kvalitetsoperatörer, med särskilt fokus på mätning och precision.
– Den som söker en dynamisk arbetsplats där utmaningar är vardag och där varje dag bjuder på nya möjligheter är välkommen att söka hos oss, säger Michael Olsson.
Det pågår ett aktivt arbete för att attrahera unga till industrin. Den så kallade “praomixen”, där elever i årskurs åtta får lov att prova på olika branscher, är ett initiativ som företaget stödjer och ser som viktigt, berättar Michael Olsson. De har också ett etablerat samarbete med Teknikcollege och tar regelbundet emot praktikanter för att hjälpa till att utbilda nästa generations industripersonal.
– Det finns en stor efterfrågan på kvalificerad personal inom vår bransch. Därför satsar vi mycket på att informera ungdomar, utveckla våra egna medarbetare och på att attrahera nya talanger från hela landet, säger Michael.
Han avslutar med att berätta att företaget har stora ambitioner och siktar på att bli en ännu större aktör inom den globala industrin, och menar att med sin specialisering och starka tillväxt är Aston Harald Mekaniska Verkstad AB väl positionerat för framtiden.
Intervju: Lukas Fernholm
Text: Vanja Gauffin