Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Grytsbergs Säteri – en tidlös oas i Sörmland

Grytsbergs Säteri är platsen där historia möter framtid. Den anrika anläggningen, med anor sedan 1600-talet, är idag en tidlös oas för såväl bröllop som konferens.
– När vi lyckas kombinera en speciell plats med god mat och dryck, samt möjlighet till reflektion och återhämtning, är chanserna stora att det uppstår magi, säger Erik Olofsson, VD för Grytsbergs Säteri.

Sedan 1682 har Grytsbergs Säteri varit en symbol för elegans och tradition i Sörmland. Det ligger naturskönt vid sjön Kyrksjön, strax utanför Stjärnhov, och erbjuder en både romantisk och festlig atmosfär som är svårslagen. Det menar Erik Olofsson, VD för Grytsbergs Säteri, under vars ledning anläggningen onekligen har kommit att blomstra. Med en bakgrund som krögare och skolad hos Carl-Jan Granqvist i Grythyttan samt erfarenhet från restaurangbranschen i Södermanland, har Erik lyckats kombinera det historiska med det moderna på ett sätt som är minst sagt inspirerande.
– Vi strävar efter att varje besök på Grytsbergs Säteri ska bli oförglömligt. Det är ingen liten ambition, eftersom det enbart är ett fåtal stunder i livet som dröjer sig kvar i våra minnen. När vi lyckas kombinera en speciell plats med god mat och dryck, samt möjlighet till reflektion och återhämtning, är chanserna stora att det uppstår magi, konstaterar Erik.

Gammaldags elegans och moderna bekvämligheter
Under vår- och sommarsäsongen är det stora bröllopsarrangemang som dominerar, medan Grytsbergs Säteri under höst och vinter blir en populär plats för konferenser. Säteriet är inte minst känt för sitt julbord, som i de vackra omgivningarna blir en upplevelse utöver det vanliga.
Säteriets charm ligger i dess förmåga att förena 1600-talsstil med moderna inslag. De nästan 50 nyrenoverade hotellrummen kombinerar gammaldags elegans med moderna bekvämligheter och skapar en alldeles särskild plats som inte finns någon annanstans. Den nyligen iordningställda ladugården och den nya konferenslokalen, med plats för 120 personer, visar hur gammalt möter nytt och skapar en unik atmosfär och en känsla av tidlöshet.

En grön verksamhet
Grytsbergs Säteri är i många avseenden också en förebild när det kommer till miljö och hållbarhet. Erik berättar att de tillsammans med ägarfamiljen och fastighetsbolaget har installerat flera energilager på området där man är uppkopplad mot Svenska Kraftnäts balansmarknad. Flera investeringar i solceller har gjorts och laddstationer med kapacitet att ladda upp till tio-tolv elbilar samtidigt har installerats.
– Skulle all ström slås ut i hela Sörmland ska vi på sikt ha tillräckligt med el för att kunna driva verksamheten många, många timmar med våra egna energilager.
Vi har också vår egen vattenreningsanläggning som förser hela Grytsberg Säteri med vatten från Kyrksjön. All direktverkande el har under de senaste åren bytts ut mot energieffektiva värmepumpar och all verksamhet sker i byggnader som funnits på platsen under minst hundra år för att undvika att ta mer mark i anspråk och bevara den romantiska gårdsbilden. Vi är fast beslutna att ligga i framkant när det kommer till hållbarhet, och dra vårt strå till stacken i den gröna omställningen, berättar Erik Olofsson.
Han berättar avslutningsvis att Grytsbergs Säteri har en stark lokal förankring. Man värnar om det lokala och ger förtur till anställning åt personer som bor i kommunen. Ett samarbete med lokala producenter som Jürss Mejeri, Vrena Vilt och Eskilstuna Ölkultur förstärker företagets koppling till regionen.
Sörmland som matregion är fantastisk, säger Erik och avrundar:
– Vi blickar hela tiden framåt med ambitionen att fortsätta vara en plats där historia möter framtid och där varje besök lämnar ett bestående intryck.

Intervju: Johan Malm
Text: Örjan Persson