Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Gävles stolta byggare

Gävle är en stad som växer. SEHED Bygg har en lång historia med staden och fyller nu den viktiga uppgiften att bygga ut, bygga om och bygga nytt i den växande staden. Företaget är en värderingsdriven organisation som genomsyras av yrkesstolthet, vilket man för vidare till praktikanter och lärlingar som kontinuerligt tas in i verksamheten.

SEHED-koncernen har gamla anor. Det hela började med Hed Fasad, ett av Sveriges äldsta och mest anrika murningsföretag. SEHED Bygg Gävleborg AB bildades 2018 genom att slå ihop MEJ Bygg i Gävle, som bildades i slutet av 80-talet, och Byggtec, som grundades 2006.
– Många som jobbade på Byggtec och MEJ är kvar än idag, så på många sätt har vi kvar ryggraden från de verksamheterna. Nu, när vi ingår i SEHED-koncernen, har vi dessutom deras styrka i ryggen, säger Per-Johan Johansson, som började jobba på MEJ Bygg 1995 och nu är VD på SEHED Bygg.

Bygger Gävle
Gävle är en stad som utvecklas och växer. SEHED Bygg, som är ett relativt stort företag med 110 medarbetare, är inblandad i många stora byggprojekt. Man bygger bostäder, industrier, köpcentrum och åt kommunen, regionen och privatägda aktörer. När vi pratar med Per-Johan i slutet av januari berättar han bland annat att man för tillfället jobbar med om- och till-byggnader på Vasaskolan Gymnasium, är med och utvecklar Valbo köpcentrum och bygger multiarenan Jernvallen i Sandviken.
– Det är roligt att få förtroendet från så professionella och duktiga beställare. Det är samarbeten vi är måna om, säger Per-Johan.

SEHED Bygg satsar främst på att vara en lokal aktör.
– Vi gillar att vara en lokal aktör, med lokala projekt och lokala förmågor. Det händer otroligt mycket i Gävle och det gäller att vi jobbar på många olika plan för att vara med i den fortsatta utvecklingen, säger Per-Johan.

Miljötänk och hållbarhet är en viktig del av den utveckling som Per-Johan pratar om.
– Det är otroligt viktigt att alla delar av samhället tittar på hur vi kan ta hand om planeten. Jag tycker att byggbranschen tar stormsteg i detta arbete. Man jobbar exempelvis mycket med återbruk och livscykelkalkyler. Det kanske inte är så känt, men det finns ett otroligt engagemang inom byggsektorn när det kommer till detta arbete, berättar Per-Johan.

Yrkesstolthet
Medarbetarna på SEHED Bygg drivs av yrkesstolthet. Det är inte bara något som är bra för välbefinnandet för individen, utan även för karriären och för stämningen på ett företag över lag.
– Många här, inklusive jag själv, har gjort en resa inom företaget. Många av våra tjänstemän är sprungna ur hantverkarleden. Vi har dessutom många väldigt duktiga och erfarna arbetsledare och kollektivare. Det är något jag är stolt över, säger Per-Johan.

För att byggbranschen ska kunna fortsätta frodas och utvecklas är det viktigt att man för sina värderingar och sin kunskap och erfarenhet vidare till nästa generation. Därför har SEHED Bygg goda samarbeten med de lokala gymnasieskolorna. Man rekryterar årligen elever från dessa skolor.
– Det är viktigt att man tar hand om unga och utvecklingsbara individer. Gör man en bra praktik här och dessutom visar att man är driven, är man varmt välkommen att påbörja sin lärlingsperiod här efter avslutade gymnasiestudier, säger Per-Johan.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler