Fullt upp för sann Arvikaentreprenör
I Arvika möter vi en sann entreprenör med ett flertal strängar på sin lyra. Ola Eriksson har tagit över anrika Färg & Co Måleri men driver härutöver ytterligare ett flertal verksamheter, bland annat Arvika Liftutbildning där han utbildar cirka 300 personer varje år.
Låt oss börja med Färg & Co Måleri i Arvika AB, ett familjeföretag i fjärde generationen som startades redan 1919 av Ola Erikssons fars farfar, Paul Eriksson. Ola delade länge ägarskapet med sin far, men köpte ut honom så sent som förra året, vilket innebär att han numera driver det anrika måleriet i egen regi. Det är dock inte det enda företaget i branschen han äger. Ola driver dessutom Färg & Co i Eda och startade redan 1996 Färg & Co Industrivård där han erbjuder enklare underhållsarbete, städ- och tvättjänster för den lokala industrin. Hans entreprenörskap slutar dock inte där. Kring nyår investerade han i en industrifastighet där han driver ett industrihotell, och för tio år sedan startade han Arvika Liftutbildning.
Satsar helhjärtat
Färg & Co Måleri är Olas största verksamhet. Den sysselsätter 17 anställda, varav tre är tjejer. Själv har Ola aldrig arbetat som målare, i stället satsade han på industrivård efter avslutade ekonomistudier på Handels då Volvo och Ovako i Arvika blev hans största kunder.
– Då var jag bara 22 år gammal, minns Ola.
– På den tiden jobbade jag ensam med detta men idag är vi fem anställda. Man kan säga att industrivården lade grunden till liftutbildningen som blev ett slags komplement till den verksamheten, säger Ola.
Just nämnda verksamheter ligger honom lite extra varmt om hjärtat. Det är förstås, menar han, lite speciellt med företag som han själv har startat och byggt upp. Han satsar dock helhjärtat på alla hans företag. Måleriet är ett gott exempel.
– När jag började var vi åtta målare, idag är vi 17 så jag tycker nog att jag trots allt har gjort ett ganska bra jobb, säger han med ett leende.
Allt har dock inte varit guld och gröna skogar under resans gång. Våren 2019 var en tuff period då företaget tappade sin största kund och fem av de anställda valde att avsluta sin anställning i samband med detta. Men tack vare hårt arbete har hela den tappade omsättningen tagits tillbaka och nyanställningar har gjorts för de fem tjänsterna.
– Det känns underbart att känna att vi inte står och faller med en kund, utan att företaget står stabilt på flera ben, säger en påtagligt nöjd Ola.
Även Arvika Liftutbildning har varit något av en framgångssaga. Olas ursprungstanke var att utbilda 30-40 personer om året. Resultatet har snarare blivit det tiodubbla, och numera är liftutbildningen kompletterad med utbildningar inom kran- och travershantering, fallskydd, säkra lyft, ställningsbyggnation och mobila arbetsplattformar.
Blickar framåt
Ola ser social kompetens och problemlösning som hans främsta styrkor. Det blir dock, medger han, ibland lite för mycket jobb.
– Utöver mina företag jobbar jag också med min skogsfastighet, även om jag ofta snarare ser det som en form av avkoppling. Under somrarna brukar Volvo CE Arvikaverken hyra in mig som konsult för att handleda deras sommarpersonal, säger Ola som också ägnar en del av fritiden åt veteranhockey och längdskidåkning.
Han blickar gärna framåt och har tydliga ambitioner om vad han vill åstadkomma.
– Jag har en vision om att driva ett stort måleri i västra Värmland. Jag hoppas förstås också kunna gå ner lite i arbetstid framöver och anställa ett par personer som avlastar på måleriets kontor, berättar han.
Samtidigt vill han fortsätta sponsra lokala ungdomsverksamheter, vilket han gör årligen med generösa belopp.
Research: Peter Hägg
Text: Örjan Persson