Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Fullt upp för ledande bostadsförmedlare

På Fastighetsbyråns kontor i Sunne är varje uppdrag en ny, positiv utmaning. Här ser man varje objekt man säljer som unikt, vilket vart och ett kräver sin särskilda omsorg. Det har format ett koncept som sedan länge uppskattas av både säljare och köpare, vare sig det rör sig om villor, bostadsrätter, fritidshus eller kommersiella fastigheter.

När dåvarande Sparbanken startade Fastighetsbyrån 1966 gjorde man det med det uttalade målet att bli bäst i landet på att förmedla villor, bostadsrätter och fritidshus på ett sätt som tilltalade både köpare och säljare. Det är en filosofi som präglar verksamheten än idag och som i mångt och mycket lett till att Fastighetsbyrån idag är Sveriges ledande mäklarkedja med cirka 270 kontor och 1 700 medarbetare över hela landet och i delar av Spanien och Portugal.
Fastighetsbyrån förmedlar idag ungefär en fjärdedel av landets bostadsaffärer, bland annat beroende på att Fastighetsbyrån på samtliga verksamma orter har ett nära samarbete med lokala banker. Det gäller även kontoret i Sunne där Martin Backlundh och Maria Johansson är franchisetagare sedan 2016. Fastighetsbyrån har dock funnits i Sunne sedan 1970-talet och hanterar för närvarande en övervägande majoritet av de fastighetsaffärer som görs i Sunne. Martin Backlundh tror att det dels beror på det goda förtroende man byggt upp över tid, dels att Fastighetsbyrån som koncern alltid ligger i framkant och driver utvecklingen framåt.
– Det satsas både digitalt och inom andra områden i Fastighetsbyrån. Det, i kombination med ett högt förtroende, tror jag är starkt bidragande orsaker till att så många söker sig till oss, säger Martin.

Trygg process
Han berättar att en trygg process ofta är det primära för de som kontaktar mäklarna på Fastighetsbyrån i Sunne.
– Jag anser att jobbet i sig inte handlar om att vara säljande, utan rådgivande. Vi ska skapa ett förtroende och kunna hjälpa kunderna genom alla de steg som en bostadsaffär faktiskt innefattar, förklarar Martin och utvecklar:
– En del i detta är ett arbetssätt som innebär att mäklaren finns behjälplig under hela processen, men att vi har mäklarassistenter som är experter på specifika delar i processen – förberedelse, försäljning och slutförande. På så sätt erhåller kunden både expertis och den trygga personliga kontakt som för många är väldigt viktig.
Martin konstaterar att bostadsmarknaden i Sunne har en god tillväxt, vilket skvallrar om att Sunne är en attraktiv kommun att bo i. För att underlätta för de många spekulanter som i vissa fall kan komma långt ifrån och samtidigt effektivisera en försäljning av en fastighet, kan det digitala utvecklingsarbete Fastighetsbyrån drivit på senare år vara till godo. Man erbjuder nämligen digitala visningar.
– Vi har alltid digitala visningar innan en fysisk visning av en bostad. Det gör att man som spekulant får en god bild av om objektet kan vara av intresse eller ej, samtidigt som det gör att de spekulanter som faktiskt kommer på den fysiska visningar redan har ett högt intresse. Det effektiviserar hela processen för både köpare och säljare, poängterar Martin Backlundh

I ständig utveckling
Martin tipsar också de många människor som är på jakt efter en bostad att anmäla sig till Fastighetsbyråns spekulantregister. På en het bostadsmarknad når inte alla bostäder ut på bostadssajterna. I det avseendet kan spekulantregistret hålla dig uppdaterad på vad som finns tillgängligt.
Genom samarbetet med Swedbank/Sparbankerna finns en trygg och stark partner i ryggen, vilket möjliggör en kontinuerlig utveckling av verksamheten – för utvecklas, det vill man ständigt.
– Vi kommer under nästa år att få in en ny mäklare vid namn Dawid Norell. Det är bara ett av många steg för att utveckla verksamheten ytterligare. Vårt primära fokus är dock att fortsätta vara den trygga och stabila partner för både säljare och köpare, som vi har varit här i Sunne sedan lång tid tillbaka. Det är ett förtroende som vi ska vara noga med att förvalta, säger Martin Backlundh.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Örjan Persson