Från motorsport till legotillverkning
Bröderna Andreas och Martin Andersson i Vårgårda har lång erfarenhet av att jobba i mekaniska verkstäder. 2008 bildade de Andersson Steel & Speed som en sidoverksamhet. Man tillverkade då delar för att uppgradera gatbilar med andra motorer, växellådor och bromsar.2020 valde de att satsa helhjärtat på sin verksamhet och efter 2,5 år kom möjligheten för dem att förvärva en lasermaskin. Tanken bakom dotterbolaget Steelcut i Vårgårda var först att täcka det egna behovet av laserskuret material, men bröderna insåg snart att det fanns stora möjligheter med att även utveckla företaget för legotillverkning.
Andreas Andersson har en gedigen bakgrund som konstruktör och arbetsledare på Vårgårda Svets & Smide medan hans bror, Martin, har jobbat som laseroperatör och även ansvarade för jobbplanering och produktionsprocesser. 2008 bildade bröderna företaget Andersson Steel & Speed som en sidoverksamhet. De tillverkade då delar för fordon inom motorsporten, men även för bilentusiaster. ASS gjorde sig snart särskilt kända för sina fästen och delar för ”motorswaps”. Sortimentet inkluderade även bland annat bromsadaptrar för att uppgradera bromssystem på äldre bilar. 2020 tog man steget ut och fokuserade helt och hållet på ASS.
– Genom att följa efterfrågan och trender i motorsportvärlden kunde vi anpassa produktionen efter marknadens behov, säger Andreas.
Från motorsport till legotillverkning
Snart började en idé för ett nytt företag växa fram. Planen var att det nya företaget, som fick namnet Steelcut i Vårgårda, skulle täcka behovet av egen tillverkning för ASS. Vad som började som ett sätt att tillgodose sina egna behov har nu utvecklats till något mycket större inom plåtbearbetning.
– Vi har specialiserat oss på legotillverkning. Våra typiska produkter inkluderar laserskurna, kantpressade och svetsade komponenter. Vi tar hand om kundernas behov från idé till färdig produkt, berättarMartin.
Kunderna består av både små och stora företag. Somliga projekt är större än andra. Bröderna på Steelcut i Vårgårda har bland annat jobbat med projekt som sträckt sig över 18 månader och involverat planering, konstruktion och tillverkning. Man drar även nytta av sina kontakter på Vårgårda Svets & Smide, som man har samarbetat med på ett antal projekt, exempelvis för att producera emballage i rostfri plåt för kameror som sitter i personbilar och delar till asfaltsspridare.
Rekryteringar och automatiseringar
Steelcut i Vårgårda är fortfarande ett relativt ungt företag, då man slog upp portarna så sent somhösten2022. Brödernas breda kontaktnät och höga kompetens har dock gett företaget en flygande start, så nu har man börjat planera för framtiden.
– För att möta den växande efterfrågan utforskar vi möjligheten att automatisera vissa processer, exempelvis i form av robotsvetsning. Vi har precis börjat rekrytera personal också, berättar Andreas när vi pratar med bröderna i början av september.
Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler