Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Framtidens maskiner idag

Maskinkonstruktion Finnvedens AB kan spåra sina anor tillbaka till 70-talet och besitter alltså cirka 50 års erfarenhet av att jobba med mekaniska konstruktioner. Kommunikation är en viktig nyckel till framgång, då man lägger stor vikt vid dialogen med kunderna under arbetet. En tydlig strävan mot automatisering och effektivisering i industrin präglar företagets ambitioner idag.

Maskinkonstruktion Finnvedens AB, även känt under förkortningen MFAB, har existerat i sin nuvarande form sedan 1994, men kan spåra sina anor tillbaka till 70-talet när två erfarna konstruktörer som träffades på SAJO Maskin bestämde sig för att starta eget företag tillsammans. Företaget är experter på mekaniska konstruktioner och kan följa sina kunders maskiner från ritbordet till produktion. Man har utvecklats i takt med branschen och använder modern utrustning och avancerade CAD- och beräkningsprogram för att uppnå högsta möjliga precision. MFAB har ett brett erbjudande.
– Vi gör allt från mindre cykelställ till automatiseringslösningar och maskinrenoveringar, berättar Kent Bengtsson, som är VD på MFAB.

MFAB har en bred kundbas, som består av både mindre lokala aktörer till stora och multinationella bolag som Scania, Husqvarna och Thule.

I dialog med kunderna
Med en personalstyrka på elva heltidsanställda strävar MFAB efter fortsatt expansion utan att förlora den familjära känslan i företaget; det är särskilt viktigt att hänga med i utvecklingen när man är verksam i en teknisk bransch, men MFAB lägger lika stor vikt vid kommunikation och relationer.
– Kundnärheten är kärnan i vårt arbete. Idéer och lösningar diskuteras i nära dialog med kunderna för att uppnå ett optimalt resultat, säger Kent.

Den goda kommunikationen bygger förtroende, vilket resulterar i långsiktiga relationer.
– Ett av våra mest minnesvärda projekt involverade EJCA Maskin på 90-talet, där vi bland annat utvecklade bandsågar. Nu återupptas samarbetet för att uppdatera maskinerna och förnya produktsortimentet, berättar Kent.

MFAB är måna om alla sina relationer. När det kommer till leverantörer, prioriterar man att hitta lokala aktörer för att stödja näringslivet i regionen.

Modernisering
De senaste åren har MFAB haft ett starkt fokus på effektivisering och automatisering. Man lägger även energi på att förbereda morgondagens arbetskraft för framtidens utmaningar.
– Vi har investerat i 3D-skrivare och delar med oss av detta koncept med studenter från exempelvis Högskolan i Jönköping. Det ger yngre generationer värdefull erfarenhet, säger Kent.

MFAB är en plats där innovation, kundengagemang och framåtblickande teknik möts. Företagets ambition är att fortsätta leverera ekonomiska och effektiva lösningar till kunderna och vara ledande i sin bransch.

Intervju: Ossian Wigton
Text: Andreas Ziegler