Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Förändrar liv och skapar möjligheter

Fysiska funktionsvariationer ska inte betyda att man begränsas här i livet. Med rätt hjälpmedel och rehabutrustning i sitt hem kan man höja livskvaliteten betydligt och leva sitt liv på sina egna villkor. Det är detta HES Hjälpmedel & Fysio har specialiserat sig på. Företaget erbjuder helhetskoncept inom framförallt patientförflyttning och bostadsanpassningar, men även en rad andra hjälpmedel. På HES arbetar man mot visionen att skapa möjligheter i användarnas vardag.

HES Hjälpmedel & Elservice grundades 1999 av Joakim Hadders. Verksamheten bestod då av installation av takliftar samt service/besiktning och enklare elinstallationer. Efter några år sedan sköttes verksamheten av Joakims son. För ungefär fem år sedan tog företaget in Christian Nelhage som konsult. Christian blev snabbt en viktig del av företagets verksamhet och med gedigen kunskap och gediget driv utvecklades HES mer och mer till ett företag med mycket kunskap under samma tak ihop med fantastiska medarbetare. Med tiden gick han in som delägare och för ett år sedan tog han klivet upp till att vara ensam ägare. Christian berättar att han ämnar driva företaget i samma familjära anda.
– Min vision är att verkligen förändra människors liv, så att de får en enklare och bättre vardag, säger Christian.

Skapar möjligheter
HES har nu varit en pålitlig aktör inom den så kallade hjälpmedelsbranschen i över tjugo år. Företaget är specialiserade på patientförflyttning och bostadsanpassningar för människor som har eller får funktionssvårigheter, men även andra former av hjälpmedel ämnade att förenkla vardagen för personer med fysiska funktionsvariationer relaterade till begränsad rörlighet. HES sysslar mycket med bostadsanpassning där man är väldigt kunniga och verkligen kan göra skillnad för sina kunder. HES installerar även mycket gym- och rehab-utrustning.
– Arbetet handlar mycket om att förstå användarnas vardag och vad de kan tänkas behöva. Vi fokuserar på individuell hjälp för privatpersoner och företag över hela landet. Ibland fungerar vi även nästan som en rådgivningsbyrå då vi har så många idéer och lösningar för våra kunder och vi tycker det är så kul att kunna hjälpa till, berättar Christian.

Christian fortsätter med att berätta att HES verkligen har allt i ett koncept; man projekterar, installerar, servar och underhåller utrustningen. Det sistnämnda är väldigt viktigt; om utrustningen slutar fungera som den ska, kan det ju ställa till rejält med besvär för användaren. Detta har Christian och hans medarbetare tänkt på när de har utformat sitt tjänsteutbud.
– Vi jobbar med förberedande underhåll, även kallat årsservice eller besiktningar, av hjälpmedlen i form av vårdsängar, takliftar, rehabutrustningar och liknande. Det rekommenderas att man gör detta varje år, säger Christian.

När man behöver hjälpmedel i sitt hem får man detta vanligtvis förskrivet av Arbetsterapeuten. HES har rättigheterna som krävs för att sälja många av dessa lösningar.
– Vill man ha en snabb och smidig lösning kan man komma direkt till oss. Sedan kan vi komplettera det som man kanske inte får förskrivet, men har behov av. Om man exempelvis endast har fått en ramp förskriven till framsidan av huset, kan man kompletteringsbeställa en ramp till balkongen från oss lätt och smidigt, berättar Christian.

Trygga relationer
Det finns många olika sorters funktionsvariationer. HES sysslar därför mycket med skräddarsydda lösningar. Med ett dedikerat team strävar företaget efter att varje kund ska känna sig omhändertagen och trygg i sina val. Christian ger oss ett exempel:
– Vi hade en kund vars förmåga att gå försvann efter en misslyckad operation. Kommunen kunde inte erbjuda tillräckligt med hjälp. I samråd med kommunen tog vi fram den bästa lösningen ihop med kunden och ställde upp med specialanpassade hjälpmedel, som gjorde det möjligt för kunden att fortsätta sin rehabilitering och sin vardag i sitt eget hem och nå sitt egna mål att en dag kunna gå igen.

Tack vare ett starkt partnerskap inom branschen har HES gjort sig särskilt kända för att leverera Guldmann-taklyftssystem av hög kvalitet.
– Våra system, som vi installerar, är inte bara funktionella, utan även snyggt designade för att smälta in i hemmets interiör, berättar Christian.

För HES handlar det inte bara om att sälja produkter.
– Vi vill bygga långsiktiga relationer och erbjuda service som sträcker sig långt bortom den initiala försäljningen, säger Christian.

Intervju: Oliver Augustsson