Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Fokus på tillväxt och besöksnäring i Degerfors kommun

Terésa Zetterblad, Britt-Marie Room–Östberg och Carina Sätterman, som jobbar för Degerfors kommun.

När kreditupplysningsföretaget SYNA delade ut sitt pris för bästa tillväxtkommun i Örebro län 2019 föll valet på Degerfors kommun. Det säger en del om de satsningar som gjorts i kommunen under senare tid och som nu börjar ge resultat. Näringslivet frodas och nu vill man även bli en ännu attraktivare kommun beträffande besöksnäring och turism.

I dessa coronatider står landets kommuner inför stora utmaningar. Det gäller förstås även Degerfors kommun där man, trots arbetet med riktade stöd med mera, ändå är noga med att behålla fokus på kommunens långsiktiga strategi: att skapa det bästa Degerfors i form av en trygg och säker kommun med utrymme och möjligheter för kontinuerlig tillväxt. Alliansen och Socialdemokraterna styr med gemensamma krafter kommunen och har arbetat fokuserat och målinriktat i syfte att bibehålla den positiva utveckling som råder på flera olika plan i kommunen.
– Vi döpte till exempel om Näringslivskontoret till Tillväxtenheten och jobbar mer aktivt med tillväxtfrågor. Vi har ett näringsliv som trivs och utvecklas hos oss, och det är förstås viktigt att vi fortsätter stötta såväl befintliga företag som de som vill etablera sig i kommunen, säger Britt-Marie Room–Östberg som är näringslivsutvecklare i Degerfors kommun.
Britt-Marie har ett 20-årigt förflutet i kommunen på olika positioner. Hon började på kansliet och har sedan dess varit projektledare för olika projekt i kommunen. I hennes ansvarsområde ingår, förutom näringslivsfrågor, även frågor kring besöksnäring och turism.
– Det är områden där vi känner att vi kan göra mer. Det är oerhört roligt och stimulerande att jobba med detta, säger hon.

Flera utmärkelser
Carina Sätterman, kommunstyrelsens nytillträdde ordförande, bekräftar kommunens tydliga framtidsfokus, och kan konstatera att det hårda arbetet har gett resultat.
– Vi gjorde till exempel en fantastisk resa förra året då vi fick flera priser och utmärkelser. Det ser vi som ett kvitto på att vi verkligen jobbar på rätt sätt, konstaterar Carina som, har ett förflutet som undersköterska och har varit aktiv inom politiken i tio år, bland annat som Kommunals ordförande.
Hon berättar att kommunen bland annat fick pris som bästa tillväxtkommun av kreditupplysningsföretaget SYNA. Degerfors kommun har även blivit utsedd till Årets barnrättskommun och Årets trygghetskommun, samt erhållit utmärkelser för kommunens digitala bibliotek.

Starkt föreningsliv
Carina Sätterman beskriver sig själv som en föreningsmänniska. Hon har utövat flera olika sporter och har tre barn i föreningslivet. Just föreningslivet är något som präglar Degerfors kommun, vilket Terésa Zetterblad, kommundirektör, gärna skriver under på.
– Vi har ett idrottsgymnasium i kommunen som även i övrigt traditionellt representerar en stark idrottsrörelse. En stor del av förklaringen ligger i det ideella arbete som dagligen läggs ner i föreningarna. Det är oerhört imponerande och synnerligen värdefullt för hela kommunens utveckling, understryker Terésa.
Hon har sin bakgrund inom skola och socialtjänst och har även arbetat inom den privata vårdsektorn. Hon stortrivs i rollen som kommundirektör, vilken hon ser som ett hedersuppdrag.
– Det är mycket att hålla reda på, men jag brinner för insatser för de mest utsatta grupperna. Jag vill vara så tillgänglig jag kan och bidra till att driva utvecklingen framåt, säger Terésa Zetterblad.

Research: Peter Hägg
Text: Örjan Persson