Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Flexibla vägglösningar för alla behov

I byggbranschen jobbar man ständigt med utmaningen att skapa så platseffektiva lösningar som möjligt. Det gäller inte minst innerväggar och här kan SWG Produktion AB spela en viktig roll. SWG tillverkar flexibla, ljudtäta och brandsäkra väggar för alla behov.

SWG Produktion ingår i Scandinavian Wall Group AB och har snart 40 år på nacken. Företaget har därmed sedan länge cementerat sin position som en stabil och pålitlig leverantör av kundanpassade vikväggar och blockväggar för offentliga och privata miljöer. Kontor och produktionslokaler samt avdelningar för order, försäljning, lager och leverans finns under ett och samma tak i Långviksmon, fem mil utanför Örnsköldsvik. Härutöver har man ytterligare ett säljkontor i Skogås utanför Stockholm, samt försäljningsbolag i Danmark och Norge. Övriga europeiska marknader nås med agenter och samarbetspartner.

Kundorderstyrd produktion
Dan Nordin är VD i SWG Produktion.
– Våra vägglösningar optimerar lokalytor eftersom de är flexibla och enkla att använda. Samtidigt är de ljudtäta och brandsäkra samt tillverkade i snygg design, förklarar han.
Han berättar att kunden identifierar sitt behov och kontaktar därefter SWG Produktion, ofta efter en titt på bolagets hemsida. Kunden kan välja mellan flera olika material.
– Faktum är att all vår produktion är helt och hållet kundorderstyrd, vi utgår från kundens önskemål och behov, och utifrån detta tar vi fram ett förslag på utformning av väggen. Därefter återstår det bara för kunden att göra en beställning, varpå vi producerar lösningen och levererar till kunden. Om kunden har sådana önskemål kan vi även erbjuda själva monteringen, upplyser Dan Nordin.
Han berättar vidare att man kan förse väggarna med ljudabsorbenter som klarar hela Rw 50 decibel. Produkterna levereras direkt till beställarna, till exempel skolor eller kollegor från bygg-, och fastighetsbranschen.
– Vår ambition är att hålla en leveranstid på som mest sex veckor efter att kunden har erhållit bekräftelsen, säger Dan.

Vill växa
SWG Produktions svenska upptagningsområde sträcker sig över hela Mälardalen, men även Norge, Danmark, England och Tyskland är marknader man verkar på.
– Våra kunder uppskattar vår långa erfarenhet av branschen och den höga kvaliteten på våra produkter. De väggar vi byggde på 80-talet är fortfarande i bruk i en mängd lokaler på olika håll. Målet är att fortsätta utveckla den svenska marknaden som står för 15 procent av vår omsättning. Utvecklingen i länder som Polen och England följer vi noga, här ser vi goda förutsättningar att kunna växa, konstaterar Dan Nordin.
Han medger att det är en utmaning att hitta kompetent arbetskraft, inte minst mot bakgrund av att företagets verksamhet ligger på landsbygden. Den 23 man starka befintliga personalstyrkan är dock synnerligen lojal. Vissa av medarbetarna har varit företaget troget ända sedan starten.
– Vi satsar offensivt och räknar med att nå omsättningsnivåer på 50 miljoner kronor inom två år. För att klara det kommer vi behöva investera och utveckla produktionslinjen, men också investera i ytterligare någon kompetent kollega. Framtiden ser intressant och spännande ut, inte minst med tanke på den växande marknaden i Europa, konstaterar Dan Nordin.

Research: Arn Omanovic
Text: Örjan Persson