Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Experter på smide och VVS

Värmepannor av Cederqvist & Söner
Allt fler inser de såväl ekonomiska som miljömässiga fördelarna med effektiva värmesystem. Samtidigt ser vi ett ständigt växande intresse för uppgradering och renovering av badrum. Ett företag som AB Cederqvist & Söner har med andra ord fullt upp. Bolaget är en specialist inom både värmesystem samt smide och rörmokeri och står för skräddarsydda lösningar utifrån varje kunds specifika behov.

Vi träffar Jan Cederqvist i Lönsboda. Jan är en av AB Cederqvist & Söners tre delägare, de andra två delägarna är hans bröder Krister Cederqvist och Håkan Cederqvist. Jan är företagets VD och utbildad byggingenjör, medan Krister tar hand om verkstaden och smedjan och är utbildad bilreparatör och svetsare, och Håkan är expert på montering av rör, samt specialist på montering av badrum och kök. De tre bröderna tog över verksamheten 1997.
– Vår farfar, Herman Cederqvist, startade företaget 1932, så vi är ett familjeföretag. Verksamheten började som ett hovslageri med smedja, och har därefter vidareutvecklats. Idag har vi smedja och verkstad och arbetar med VVS och värme, vi bröder har alla arbetat med VVS och värme på olika sätt.
AB Cederqvist & Söners har totalt nio anställda. Ägarna och medarbetarna står för många års erfarenhet och bred kompetens.
– Vi erbjuder alltid snabb service till våra kunder. Vi har riktigt duktiga och självgående medarbetare som alltid sätter kunden först och har med sig vad som krävs ut till kunderna, vilket gör att vi kan erbjuda förstklassig service, säger Jan.
Inom området smide ombesörjer företaget exempelvis tillverkning av staket och reparation av entreprenadmaskiner. Inom rörmokeri arbetar man exempelvis med installation av centralvärme, pannor och sanitetsinstallationer.
– I vår egen verkstad kan vi hantera all typ av smides- och stålkonstruktioner. I verkstaden utför vi även reparationer av maskiner, traktorer och lastmaskiner. Därtill har vi legotillverkning till skogsmaskiner och maskiner för bergsbrytning. Man kan helt enkelt säga att vi är traktens bysmed, och idag blir dessa alltmer sällsynta, säger Jan.

En bred verksamhet och många olika kunder
Bland AB Cederqvist & Söners kunder finns privatpersoner, företag, byggbolag, större fastighetsägare, industrier, butiker och kontor. Företaget installerar VVS både i komplett nya badrum, och vid renoveringar. Lösningarna skräddarsys för varje kund.
– De flesta av våra kunder finns inom en radie av fem mil från Lönsboda. Vi har privata kunder, företagskunder och kommunala kunder, till exempel hyresbolag. Inom VVS gör vi nästan allt, badrum, kök, stambyten, vatten och avlopp. När vi utför rördragningar med mera inom industrin så har vi stor nytta av att ha en egen verkstad där vi har möjlighet att tillverka produkter. Vi utför också specialsmide för idrottsföreningar och kyrkor, där vi tillverkar produkter över öppen eld, säger Jan.

Erbjuder totalentreprenad
AB Cederqvist & Söner tillhandahåller värmesystem i form av värmepumpar och värmepannor. De är till exempel återförsäljare för NIBE värmepumpar. Genom att använda värmepumpar eller värmepannor med en högre verkningsgrad, minskas energikostnaderna.
– Vi skiftar till nya radiatorer som är mer effektiva och sprider bättre och jämnare värme, samtidigt som kunden sparar pengar. Vi erbjuder även filteranläggningar till de som har egen brunn. Detta är något som ökar, fler skaffar egna brunnar för att kunna tillgodose sig själva med vatten, det kan vara allt från sommarstugor till lantbruk. Vi erbjuder också enskilda avlopp, vilket många bygger om till för att bli mer miljövänliga. Vår senaste produkt som vi kan erbjuda är ett varmvattenberedningssystem från NIBE.
AB Cederqvist & Söner erbjuder alla sina kunder totalentreprenad. De arbetar nära ett par andra firmor, som de köper tjänster från vid behov.
– På detta sätt så är vi nästan alltid samma gäng som är ute hos kunderna, även om vi kommer från olika företag. Detta gör att arbetet flyter smidigare och kunden får sitt jobb utfört snabbt.
Hur ser ni på framtiden?
– Mycket hänger på hur mycket som byggs i kommunen, ju mer som byggs desto mer får vi att göra. Just nu arbetar vi mycket med VVS och värmesystem i vår region, avslutar Jan Cederqvist.

Text: Carolina Fredriksson
Research: Patrik Hogland