Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ett viktigt stöd för vindkraftsindustrin

Medarbetare från Skagen Blade Technology arbetar på vinge på vindkraftverk.

Danmark är vindkraftverkens ursprungsland. Utan jämförelse har man utvecklat produkter som används världen över. I raden av underleverantörer finns bland annat det nordjylländska företaget Skagen Blade Technology som specialiserat sig på att ytbehandla och bygga ytstruktur till vindkraftverkens vingar.

– Vi har i princip varit med från starten under vindkraftverkens uppbyggnad och lärt oss att både reprarera och ytbehandla vingar som gjutits. På så sätt har vi byggt upp en smått unik kompetens, och i takt med att de stora vindkraftverksproducenterna utvecklats har vi gjort det i samma takt, berättar Dennis Conradsen, VD för Skagen Blade Technology.
I familjen Conradsen finns unik kompetens som man nu säljer över hela världen. Grunden till företaget lades 1988 då Dennis far, Ole Conradsen, började med blästring och ytbehandling av fartyg och tung industriutrustning. Idag har sönerna Dennis och Jan Conradsen tagit över verksamheten.
– Jag sitter i förarsätet medan min bror Jan, som är civilingenjör, svarar för det tekniska kunnandet och handhar all dokumentation med mera, berättar Ole Conradsen.

Flexibel verksamhet
Skagen Blade Technology har på 30 år tagit ett stabilt grepp om marknaden. Den 300 man starka besättningen skvallrar om att företaget har resurser.
– Vi har konstruerat en mobil fabrik som vi kan sätta upp precis var som helst. Vi åker ut med hela fabriken i containrar och ”tältet”, som består av lättviktsstomme och tältväv i specialformat, klarar 50 sekundmeter. Via två speciella maskincontainrar har vi fläkt och värmeaggregat som gör att vi kan arbeta i stort sett i vilken kyla som helst, berättar Dennis Conradsen.
Inspektionen av vingarna sker ofta via specialkonstruerade drönare som tar detaljerade bilder av vingarna. Utifrån dessa kan sedan Skagen Blade Technology bedöma vad som ska åtgärdas och vilken metod som ska användas.
– Om det rör sig om mindre skador skickar vi upp folk i nazellen. I andra fall stannar vi vingarna och firar ned personal i specialselar, varpå reparationerna utförs. I vissa fall monterar vi ned vingen och reparerar den på plats, berättar Ole.

Marknaden växer
Erfarenhet av ytbehandling och glasfiberreparationer har lett till att många ägare av vindkraftparker vänder sig till Skagen Blade Technology och samtidigt beställer kantskydd och uppgradering i form av eftermontering av kraftkurva, vilket ökar livslängden och effekten på kraftverket. Bolaget servar många stora och kända aktörer i vindkraftenergibranschen.
– Marknaden växer ständigt och vi har precis börjat satsa på den svenska. Redan om sex månader är organisationen i fas med orderböckerna och då kan vi ta in nya uppdrag. Vi vet att efterfrågan på våra tjänster kommer att öka och vi har därför startat en utbildningsavdelning, Technical Training, som vi använder för att utbilda kommande reparatörer. Utbildningen sker antingen hos oss eller hos kunden – oavsett var i världen denne befinner sig, avslutar Dennis Conradsen.

Research: Bengt-Olle Persson
Text: Örjan Persson