Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ett helhetskoncept för ett problemfritt lastvagnsägande

Helhetslösningar är nyckelordet i Finnvedens Lastvagnar AB. För åkerier och transportföretag är företaget sedan länge en viktig samarbetspartner som landets största privata återförsäljare av Volvo Lastvagnar. Konceptet innefattar såväl försäljning som service, uthyrning, reservdelar och försäkringar.

Med 20 verkstäder i södra Sverige är Finnvedens Lastvagnar Sveriges ledande privata återförsäljare av Volvo Lastvagnar. I Mariestad driver de en modern, auktoriserad fullserviceanläggning. Här träffar vi Andreas Selström, verkstadschef, och Magnus Marklinder, regionchef norr på Finnvedens Lastvagnar.
– Vi har etablerat oss som en stark kraft inom mekanisk service och upprätthåller en tydlig närvaro här i Skaraborg via våra fem servicepunkter. Vi har byggt ett gott rykte tack vare en servicegrad som på många sätt sticker ut. Det gör att vi idag servar kunder från både Volvo och Scania, berättar Andreas Selström som inledde sin yrkeskarriär som mekaniker i Skövde 2011 och har varit verkstadschef i Finnvedens Lastvagnar sedan 2021.

Helhetslösningar
Ett tryggt och bekymmersfritt lastvagnsägande är företagets filosofi. Genom att i samma bolag kunna erbjuda helhetslösningar i form av försäljning, service, uthyrning, reservdelar, försäkringar och finansiering är Finnvedens Lastvagnar en självklar och trygg partner för alla åkerier och transportörer.
Magnus Marklinder betonar vikten av att vara en effektiv problemlösare, något som blir allt viktigare i takt med den tekniska utvecklingen på lastbilssidan, och de utmaningar de medför för teknikerna.
– Duktiga mekaniker är sällsynta idag, och med övergången till ellastbilar krävs specialiserad utbildning för att hantera säkerhetsaspekter och avancerade lösningar. För oss är det av största vikt att vi bygger ett starkt team med breda kunskaper och stor kompetens, understryker Andreas Selström.
Han berättar att 2020 markerade en milstolpe för Volvo Lastvagnar när de introducerade Volvo FH med I-Save, en banbrytande innovation avseende bränsleekonomi. Magnus nämner att dagens ellastbilar har sex stora batterier med en kapacitet på 540 kW. En enda laddning räcker för en resa mellan Stockholm och Göteborg, beroende på väderförhållanden och lastens vikt. Dessutom kan förare idag simulera färdiga rutter i syfte att optimera sina körningar.

I framkant
Finnvedens Lastvagnar i Mariestad sysselsätter i dagsläget tio personer varav sex mekaniker. Nu pågår sökandet efter ytterligare en grovmekaniker i syfte att både bibehålla och förbättra den höga servicegrad de erbjuder.
– Vi ser fram emot en framtid där vi fortsätter vara ledande inom mekanisk service och erbjuder våra kunder de bästa lösningarna för deras lastbilar. Vi känner att vi står starka inför framtidens utmaningar, inte minst när det kommer till att ligga i framkant avseende nya tekniska lösningar. Laget före jaget, är vårt motto, säger Andreas Selström och Magnus Marklinder.

Intervju: Lukas Fernholm
Text: Örjan Persson