Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ett helhetskoncept för bygg och snickeri

Byggprojekt ute i skogen som GT Bygg i Degerfors arbetar med.

Med en historia som sträcker sig så långt tillbaka som till 1970-talet är GT Bygg i Degerfors AB ett sedan länge välkänt begrepp i regionens byggkretsar. Här förenas professionella insatser kring bygg och snickeri i alla dess former – allt förpackat i ett helhetskoncept. Allt från mark till tak, lyder företagets slogan.

Det var Göran Ericsson och Thommy Lindqvist som startade GT Bygg i Degerfors 1977, ett företag som numera drivs av Görans son, Rikard Eriksson, tillika delägare, liksom sin far. 1991 blev handelsbolaget aktiebolag och ända sedan starten har det successivt utvecklats till dagens specialist avseende byggnation och snickeri.
– Vi jobbar med nyproduktion av villor, med markjobb och kakelsättning. Härutöver jobbar vi också med industriunderhåll, berättar Rikard och tillägger att man har ett ramavtal med Degerfors Bygg samt serviceavtal med Degerfors kommun.
– Vi har ett mycket bra samarbete med kommunen, de löpande serviceavtalen motsvarar en väsentlig del av vår omsättning just nu, konstaterar Rikard.

Renoverade kyrkor
I kundkretsen finns några av regionens största företag, liksom ett antal privata fastighetsägare. Det goda ryktet man byggt upp ända sedan 70-talet är förstås en stor förklaring till det breda kundunderlaget, vilket innefattar Outokumpu i Degerfors där man utför en hel del byggunderhåll. Det blir också ett flertal uppdrag i Karlskoga som Rikard också räknar till företagets upptagningsområde.
– Vi fick ett hedersuppdrag då vi renoverade kyrkan här i Degerfors genom att byta ut hela taket. På Nysunds kyrka i Åtorp, som uppfördes 1639, renoverade vi inredningen 2017. Det är två exempel på när vår yrkesskicklighet kommer fram som bäst. Snickeri är något av vår specialitet, säger Rikard Eriksson.

Tar emot praktikanter
När Rikard tog över 2014 hade företaget sex anställda. Nu är de 15, så att påstå att utvecklingen har varit god i företaget de senaste åren är ingen underdrift. Maskinparken, med hjullastare, grävmaskiner, traktorer med mera, är bred, men det är trots detta bredden och kunskapen som, enligt Rikard, är företagets främsta styrkor.
– Vår slogan lyder ”allt från mark till tak” och det sammanfattar väl vårt koncept, tycker Rikard och berättar vidare att företaget har ett väl utvecklat samarbete med den kommunala gymnasieskolan, varifrån man gärna tar emot praktikanter.
– Vi har ett rullande schema beträffande praktikanter och just nu har vi dessutom två elever som utför projektarbete hos oss. Alla i branschen borde jobba på det här sättet, vi behöver tillgodose återväxten, betonar han.
Rikard nämner avslutningsvis att han är utbildad kontrollansvarig för nybyggnationer och utbyggnader på den privata sidan. Därmed kan han bistå med en hjälpande hand för kommuner, byggherrar och entreprenörer i samband med olika byggprojekt.

Research: Peter Hägg
Text: Örjan Persson