Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Erfaren arbetskraft för en mängd olika sysslor

Medarbetare på Veteranpoolen.
Bilden av pensionärer som gårdagens arbetskraft suddas ut med all önskvärd tydlighet i Veteranpoolen. Snarare är det så att de som anlitar Veteranpoolen erhåller personer med lång erfarenhet, stor arbetsglädje och en vilja att hela tiden stå för fläckfria arbetsinsatser. I Borås kan såväl företag som privatpersoner få hjälp med allt från trädgårdsarbete och hantverkstjänster till kontors- och IT-tjänster.

Veteranpoolen grundades i Kungsbacka 2007 och inriktades inledningsvis mot hjälp i hemmet för äldre personer. Snart insåg man att behovet var betydligt större och bredare än så, även bland företagare, och expansionen var självklar. Snart blev Veteranpoolen en franchisekedja som numera omfattar 41 kontor från Luleå i norr till Malmö i söder.
– Bara i år kommer vi att växa med ytterligare ett par kontor, spår Sören Johansson, platschef på Veteranpoolen i Borås där det första franchisekontoret etablerades för tio år sedan.
– Jag arbetade tidigare som anställd i Veteranpoolen men fick möjlighet att ta över Boråsverksamheten den 1 januari 2017. Idag har vi ett hundratal verksamma veteraner i bolaget.

Stor kompetensbredd
Man ska vara pensionär eller avtalspensionär för att få jobba i Veteranpoolen, vilket Sören beskriver som ett bemannings- och serviceföretag. Många äldre tar chansen att förlänga yrkeskarriären, vilket har format en enorm kompetensbredd kring allt från hantverkare, såsom målare, snickare och VVS-arbetare, till städare, fastighetsskötare, trädgårdsarbetare, ekonomer, receptionister, chaufförer och IT-kunniga.
– Våra anställda tycker om att arbeta i en omfattning som de själva kan styra över, och många framhåller förstås också den sociala biten. Vi arrangerar också egna sammankomster då vi till exempel går på bio eller äter julbord, säger Sören Johansson.
Många väljer att anlita Veteranpoolen i samband med exempelvis sjukfrånvaro, semestertider eller arbetstoppar, då Sörens personal kan rycka in med kort varsel.
– Vi har till exempel personer som kör lastmaskiner, vilket gör att vi kan hjälpa till med lossning av containers i lagerlokaler. Privatpersoner kan med fördel använda sig av ROT- och RUT-avdragen när de anlitar oss, informerar Sören.

Tydliga ambitioner
Boråskontoret täcker även Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Bollebygd. Ett nytt kontor kommer att etableras i Mark under 2019.
– Vår ambition är att växa såväl här i Borås som på andra orter. Samtidigt vill vi expandera ännu mer mot företagssidan. Vi ser att behovet finns, så det gäller för oss att hela tiden stå med ärmarna uppkavlade, avslutar Sören Johansson.

Research: Stefan Carewall
Text: Örjan Persson